Icopal skuffet over radonunnasluntring

Byggevareleverandøren Icopal er skuffet over at det slurves med radonsikring blant byggherrer. - Det finnes ingen god unnskyldning for høye radonnivåer i nye bygg.

Likevel viser nye tall fra Statens Strålevern at en av ti norske nybygg inneholder radonkonsentrasjoner over lovlig grenseverdi, skriver Icopal i en pressemelding..

Dette dreier seg om holdninger. Radonsperrer er både enkle å bruke og rimelige å kjøpe. Likevel velger alt for mange i næringen fortsatt å gamble med radongass for å oppnå marginale innsparinger. Tallene fra Statens Strålevern bekrefter det vi lenge har visst. Vi opplevde for eksempel at salget av radonsikringer stupte fra 2005 til 2007, samtidig som byggeaktiviteten eksploderte. Dette viser en uansvarlighet i deler av bransjen, sier administrerende direktør i Icopal Geir Haugersveen.

Radon er en radioaktiv gass som finnes naturlig i berggrunnen, og kan sive inn gjennom utettheter i boliger. Årlig dør omkring 300 nordmenn av lungekreft som en følge av gassen.

Paradoksalt nok er det relativt enkelt å unngå faren dersom man sikrer nybygg under oppføring. Ved å legge en enkel radonduk under byggegrunnen, hindrer man gassen i å sive inn i boligen.

De fleste byggherrer burde være klar over at man enkelt og billig kan forsikre seg mot radonfarene, dersom man tar hensyn til radonfaren i byggeprosessen. Her har mange rett og slett ikke vært sitt ansvar bevisst, mener Haugersveen.

Statens Strålevern undersøkte forrige vinter 750 nybygg som er bygd etter 1999. Undersøkelsen viser at så mange som 11 prosent har en radonkonsentrasjon som overstiger den lovlige grenseverdien på 200 bq/m3. Dette til tross for at byggeforskriftene er klare, og krever tetthet i forhold til blant annet fukt og radon. Konsekvensen kan i følge Statens Strålevern bli en innskjerping av dagens regelverk. Før nyttår har et utvalg under Helse- og omsorgsdepartementet, som strålevernet leder, varslet at de vil komme med sine tilrådninger for å få bukt med radonproblemet.

Vi forstår at myndighetene vurderer strengere tiltak, men oppfordrer likevel byggenæringen til å ta tak i problemene uavhengig av regelverk. Huskjøpere flest stoler på at hjemmene deres skal være trygge, og tenker ofte ikke på sjansen for radioaktivitet. Byggherrer bør ta vare på denne tilliten for å skape en ekte trygghet, sier Haugersveen.