Ingen nye grep for å lette lånetilgangen

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) har ingen konkrete tiltak i ermet for å redde bedriftene fra lånetørke. Han konstaterer at lånemarkedet ikke fungerer, men viser til de milliardpakkene regjeringen allerede har vedtatt.

I Stortingets muntlige spørretime onsdag ble statsministeren utfordret på finanskrisen av en samlet opposisjon, som mener regjeringen somler med nye tiltak som kan få banksektoren til å fungere. Flere partier krever at regjeringen styrker bankenes egenkapital, slik at normal lånevirksomhet kan komme i gang igjen.

- Det aller viktigste nå er lavere rente. Det vil gi økt kjøpekraft for husholdningene og øke omsetningen for næringslivet, sa Stoltenberg. I vandrehallen gjentok han sin sterke uro for at sunne bedrifter ikke får tilgang til nødvendige lån og at deres eksistens dermed er truet. Men han advarte samtidig mot overdrivelser og svartmaling.

Villfarelse
Høyres leder Erna Solberg mener at regjeringen og andre har levd i den villfarelse at bankens soliditet er bedre enn den kanskje viser seg å være.

- Når bankenes verdier faller, blir egenkapitalen skjør. Dermed får bankene dårligere betingelser når tar de tar lån ute, og de blir mer skeptiske til å låne ut til risikoforetak hjemme. Dette er en ond sirkel regjeringen kan bidra til å bryte. Det finnes flere virkemidler som kan brukes, sier Solberg til NTB.

Hun går sterkt i rette med Aps finanspolitiske talsmann Reidar Sandal som insinuerer at bankene ikke tar sin del av samfunnsansvaret.

- Dette er det ingen grunn å hevde. Norge trenger raskt noe som er rettet inn mot akkurat dette problemet. Den pakken som regjeringen hele tiden snakker om, og som angivelig skal komme om en drøy måned, gjelder jo ikke denne problemstillingen, sier Solberg.

Hun mener at regjeringen og Norges Bank sitter og venter på hver sin tue.
- Det er regjeringens fordømte plikt å få bankene til å fungere, sier Høyre-lederen oppgitt.

Ta fra statskassen
Venstres Lars Sponheim mener også regjeringen bør vurdere å låne ut penger fra statskassen for å styrke egenkapitalen i bankene.

- Jeg vil definitivt ikke at staten skal overta bankene, men regjeringen bør vurdere hvordan den kan tilføre egenkapital, for eksempel ved ansvarlige lån, sa Sponheim i spørretimen.

Stoltenberg mener Venstre-lederen har en «klok tilnærming» til utfordringene i banksektoren.

- Problemet er at bankene er forsiktige med å låne ut penger. Jeg vil være varsom med å spekulere på enkelttiltak, men dette er ett av flere som vurderes fortløpende, sa Stoltenberg i sitt svar til Sponheim.

Statsministeren mener regjeringen allerede har demonstrert handlekraft for å dempe effektene av finanskrisen, og viser til tiltakene for banknæringen og eksportrettet næringsliv. Den første redningspakken var på 350 milliarder kroner, og foreløpig er bare 40 milliarder tatt i bruk av bankene.

- Her er det mye å gå på. Vi vil på kort varsel vurdere andre tiltak dersom det blir nødvendig, sa statsministeren.

Vet ikke
Frp-leder Siv Jensen mener Stoltenberg kort og godt ikke vet hva han skal gjøre for å få kredittmarkedet til å fungere igjen.

- Det er åpenbart at det regjeringen har satt inn, ikke treffer. Ting står stille. Dette er svært alvorlig, og statsministeren har ingen tilfredsstillende forklaring på hvorfor det er slik. Han vet heller ikke hva han kan gjøre med det, sier Jensen.

KrF-leder Dagfinn Høybråten mener regjeringen opptrer nølende i en svært alvorlig situasjon for landets næringsliv og arbeidstakere.

- Statsministeren bør invitere til en nasjonal dugnad for å møte den økende arbeidsledigheten. Der bør også partene i arbeidslivet inngå, i likhet med opposisjonen på Stortinget, sa Høybråten.