Døde på vei mot nødutgangene

Dødsbrannen i Urtegata startet i trappeoppgangen og spredte seg til korridorene i den gamle bygården. Politiet varsler en omfattende etterforskning etter brannen som krevde seks liv. (Se videoer)

Omkomne i branner i november og desember

* 2. november: Mann, trolig polsk statsborger, omkom i campingbrann på Ytterkollen i Nedre Eiker.
* 9. november: Sju polske arbeidere døde i en boligbrann på Gulskogen i Drammen.
* 12. november: En mann i 60-årene omkom i brann på Risøy i Haugesund.
* 17. november: En 22 år gammel mann ble funnet død i en utbrent bil inne i Åkrafjordtunnelen på E134 i Hordaland.
*18. november: En 88 år gammel mann døde da en enebolig brant ned i Garlibygda i Nord-Aurdal i Oppland.
* 19. november: En mann i 60-årene døde av skadene han fikk i en brann på Myklebostad pleiehjem i Birkenes kommune i Aust-Agder.
* 21. november: En 80 år gammel mann døde i en leilighetsbrann i Mo i Rana i Nordland.
* 22. november: En 58 år gammel mann omkom i brann i en lavblokk på Åssiden i Drammen.
* 23. november: En 39 år gammel mann ble funnet død etter at det brøt ut brann i en leilighet i en boligblokk på Mariåsen i Arendal.
* 1. desember: En 80 år gammel mann omkom i en boligbrann i Ørsta.
* 1. desember: En 88 år gammel mann omkom i en brann i et rekkehus i Saltdal.
* 5. desember: En eldre kvinne omkom trolig som følge av røykutvikling i en ulmebrann i en trygdeleilighet på Støren.
* 9. desember: En mann ble funnet død etter en brann i en hytte i Dalen i Tokke i Telemark.
* 13. desember: Seks mennesker omkom i en brann i en bygård i Urtegata 31 i Oslo. Tolv ble skadd, en av dem alvorlig.

Brannen sperret hovedinngangen fra første stund, og flammer og røyk gjorde det svært vanskelig for beboerne å rømme gjennom korridorer og nødutganger.
- Flammene har sannsynligvis fått ekstra næring hver gang en dør har blitt åpnet. De som bodde i tredje etasje og oppover måtte hentes ut med stige, sa politiets innsatsleder, Grethe Løland, til NTB i morgentimene lørdag.

Kriminalteknisk avdeling kunne allerede lørdag formiddag begynne etterforskningen. Fremdeles er det for tidlig å kunne fastslå noen brannårsak.

- Vi tar utgangspunkt i at årsaken ikke er kjent og holder alle muligheter åpne. Det vil bli en omfattende etterforskning, sa fungerende sjef Børre Walderhaug i finans- og miljøkrimseksjonen på en pressekonferanse.

I løpet av lørdagen skal politiet avhøre flere vitner.

Verste siden krigen
Seks personer omkom og tolv ble skadd i brannen i bygården. Tilstanden er alvorlig, men stabil for en av de skadde, en kvinne som er innlagt på Ullevål universitetssykehus. Over 30 personer ble evakuert. Da brannvesenet kom til stedet satt mennesker i vinduskarmene og ventet, noen hadde også tatt seg ut på taket.

Ingen annen brann i Oslo har siden krigens dager krevd så mange menneskeliv. En brann i Hegdehaugsveien i 1938 kostet 29 mennesker livet.

- Jeg har vært i brannvesenet i førti år og har ikke opplevd så mange omkomne i en brann, sier vakthavende brannsjef Nils Kristiansen til NTB.

Bygården er et gammel nonnekloster som består av 54 celler, som har blitt oppgradert til hybler. Ifølge brannvesenet bodde det en person i hver hybel.

- Rett etter at jeg hørte den første alarmen skulle jeg til å legge meg igjen. Så begynte folk å skrike igjen. Jeg åpnet døra, og alt brant, sier Sarah Kabede, som bor i gården, til VG Nett og Nettavisen. Hun var nødt til å hoppe ut av vinduet for å berge livet.

Det har tidligere vært flere falske brannalarmer fra bygården, og brannvesenet har en gang rykket ut til et branntilløp i gårdens vaskerom.

- Ikke stengt
Det verserte opplysninger i mediene tidlig lørdag om at to av de tre rømningsveiene var stengt, men brannvesenet og Olav Thon Gruppen avviser helt dette ryktet. Begge de to nødutgangene i hver ende av bygget var åpne hele tiden, men korridorene var så fulle av ild og røyk at noen ikke rakk fram.

- Ingen av de omkomne ble funnet på sine rom, sier Kristiansen.

Han gjør det klart at brannkilden har vært noe som sto i oppgangen.

- Jeg kan ikke si med sikkerhet at det har vært søppel, men så sent som i mai i år ga brannvesenet beskjed om at søppel måtte fjernes fra dette stedet, sier Kristiansen. Han sier det foreløpig ikke er noe holdepunkt for å hevde at det som sto i oppgangen ble påtent med vilje, men utviklingen etter at det begynte å brenne har brannfolkene et godt bilde av.

Thon hjalp til
Bygården er eid av Thon Eiendom, og 84-årige Olav Thon var selv på befaring lørdag og ga uttrykk for sin sympati med beboerne.

- Jeg dro øyeblikkelig hit for å se om det er noe jeg kan gjøre for å hjelpe. Vi skal i hvert fall sørge for at folk får tak over hodet slik at det ikke blir et problem, sa Thon til NTB.

Han beskriver det gamle nonneklosteret som en grei gård med et pent eksteriør. Innvendig er gården fulgt opp, med et moderne brannvarslingsanlegg og løpende tilsyn.

DSB skal etterforske
- Jeg har bedt Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) iverksette undersøkelser. Vi har fått en situasjon i Norge hvor vi mister veldig mange mennesker i brann hvert år. I fjor var det over sytti personer. Det vi nå skal se på er brannsikkerheten og beredskapen for brann over hele landet, sa justisminister Knut Storberget lørdag.

DSB vil starte sine undersøkelser over helgen. De opplyser at 72 personer hittil i år er omkommet i branner. I 2007 omkom 74 personer, det høyeste antall omkomne på over 20 år.