Endelig slutt på ulike navn på samme trelast

Nye tekniske spesifikasjoner for innvendig panel og utvendig kledning av heltre.

I den senere tid har det blitt publisert felleseuropeiske standarder (EN-standarder) for panel og kledning. Disse standardene er ikke like klargjørende som de nasjonale standardene vi tidligere har hatt i Norge (NS 3180-serien). For å kunne ivareta norsk markedspraksis og dokumentere egenskapene til panel og kledning mer presist enn det de felles europeisk standardene gjør, er det utviklet to nye såkalte tekniske spesifikasjoner. En spesifikasjon for innvendig panel, SN/TS 3183, og en for utvendig kledning, SN/TS 3186.

I hovedsak inneholder spesifikasjonene krav om:
• Dimensjoner. De vanligste dimensjonene er listet opp.

• Kvalitetsklasser. Sorteringsregler er definert for tre klasser for panel og to klasser for kledning.

• Profiler. 14 profiler for panel og 18 profiler for kledning er vist med detaljerte mål for pløyninger, plasseringer og størrelser av detaljer.

• Fuktighet. For panel er det definert to fuktighetsklasser, mens det for kledning er en klasse.

• Leveranse og bruk. Krav til informasjon i en leveranse, lagring, feilsortering, oppsetting og reklamasjonsbetingelser er lagt inn.

I den nye utgaven av byggebeskrivelsesstandarden NS 3420 (versjon 4, 2008) blir det henvist til spesifikasjonene som normative referanser. De aktørene som skal beskrive trelast eller gi pris på dette, bør derfor kjenne innholdet i spesifikasjonene godt.

SN/TS 3183 Heltrepanel av bartre til innvendig bruk og SN/TS 3186 Heltrekledning av bartre til utvendig bruk er nå til salgs hos Standard Norge/Standard Online.