Opposisjonen innstilt på samarbeid

Det blir ingen bred politisk enighet om en krisepakke. Opposisjonen er imidlertid innstilt på å samarbeide så langt som mulig med regjeringen. Debatten om pakken bør komme før jul eller i februar legges død.

Etter møtet med statsminister Jens Stoltenberg (Ap), finansminister Kristin Halvorsen (SV), samferdselsminister Liv Signe Navarsete (Sp) og de parlamentariske lederne for regjeringspartiene onsdag, varslet opposisjonslederne samarbeidsvilje.

– Vi hadde et møte der vi utvekslet synspunkter, men vi er ikke på det konkrete tiltaksplanet for øyeblikket. Samtalene vil fortsette for å se om vi kan bli enige om noe, men det vil ikke bli forhandlinger om en pakke, sa Høyres leder Erna Solberg etter møtet.

Fremskrittspartiets formann Siv Jensen tror også at det kan bli enighet om noen tiltak, men hun vil ikke gi etter bare for enighetens skyld.

– Politikken kan ikke legges død, sier hun til NTB.

– For sent
En samlet opposisjon mener fortsatt at tiltakene burde ha kommet tidligere enn i januar/februar.

– Jeg håper vi kan bli enige om noen tiltak, men vi kommer ikke til å lage noen full revisjon av et budsjett og være enige om den økonomiske politikken, slår Solberg fast.

Hun mener at regjeringen kommer sent i gang, særlig med tiltak innen byggenæringen der ledigheten vil komme raskest.

– Jeg tror det er grunnlag for å bli enige om noen viktige elementer rett og slett fordi alle tenker i de samme baner, for eksempel når det gjelder bygg og anlegg. Men vi er uenige om tempo og vi er uenige om skatt og også om omfang. Det er en ærlig sak. sier Siv Jensen.

– Fornuftig med dialog
Alle er innstilt på å fortsette dialogen.

– Siden regjeringen nå har sagt at tiltakene kommer i januar/februar må vi forholde oss til det. Det er fornuftig å ha en dialog slik at Stortinget kan behandle de tiltakene som ligger der. Jeg oppfatter at regjeringen er villig til å lytte til forslag som måtte komme fra de ulike opposisjonspartiene. Det kan jo hende at også vi kommer opp med gode tanker som regjeringen kan være enige i, sier hun.

KrF er fornøyd med det regjeringen la fram på onsdagens møte.

– Vi har vært utålmodige og synes at det kommer sent, men nå har regjeringen kommet på glid og gjør mye av det vi har bedt om. Da må vi være konstruktive, se mulighetene i krisen og utnytte sjansen til å gjøre noe. Jeg har tro på at vi får en nasjonal dugnad ut av dette selv om vi ikke blir enige om alt, sier KrF-leder Dagfinn Høybråten til NTB.