Svensk stålkonsern sier opp 1.300

Den svenske stålprodusenten SSAB sier opp 1.300 ansatte som ledd i en sparepakke. Konsernet skal spare inn en milliard kroner for å møte utviklingen i et usikkert marked med redusert etterspørsel etter stål.

Nedskjæringene i arbeidsstyrken rammer alle divisjoner og datterselskap, opplyste ledelsen i SSAB mandag. Kuttene omfatter ikke bare virksomhet i Sverige, for i Ålborg i Danmark må 30 ansatte se seg om etter nytt arbeid og i Nord-Amerika mister 140 jobben.

- Spareprogrammet skal gjennomføres i løpet av 2009 og ventes å få full effekt i 2010. Kostnadene ved programmet oppgis til rundt 550 millioner kroner og vil i hovedsak bli belastet resultatet for fjerde kvartal av 2008, het det i en kunngjøring fra SSAB.

- Vi skal nå innlede forhandlinger med fagorganisasjonene om disse endringene. Vi vil gjøre alt vi kan for å redusere de negative følgene for våre ansatte og for lokalsamfunnene som berøres av dette, sier konsernets toppsjef Olof Faxander til nyhetsbyrået TT.

SSAB er en forkortelse for Svenskt Stål AB og er Nordens største produsent av handelsstål. Konsernets hovedkontor ligger i Stockholm, mens Borlänge, Finspång, Luleå og Oxelösund er blant de viktigste produksjonsstedene.