Prisregulering av førkrigsboliger

Fornyings- og administrasjons- departementet har i dag avgjort at eiere av førkrigsboliger i Oslo og Trondheim kan øke husleien med inntil 5,5 prosent. 

Det tilsvarer økningen i konsumprisindeksen fra oktober 2007 til oktober 2008.

- Dette har vi gjort for å komme Leieboerforeningen i møte, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys.

Konkurransetilsynet hadde foreslått å øke husleien med inntil 20 prosent.

Kommunal- og regionaldepartementet (KRD) vurderer tiltak som skal bidra til at eldre med lav inntekt og lang botid kan bli boende etter 1. januar 2010, selv etter at husleiereguleringsloven er opphevet.

- FAD sitt vedtak om bare å øke leien med inntil 5,5 prosent vil være med på å sikre at leietakerne i de regulerte boligene ikke må flytte før eventuelle tiltak kan være på plass, sier Grande Røys.

Det er siste gang departementet vedtar økning av høyeste lovlige leie.
Husleiereguleringsloven blir opphevet fra 1. januar 2010. Fra dette tidspunktet gjelder bare husleieloven, som ligger under Kommunal- og regionaldepartementet (KRD).

Justering av husleien kan skje fra 1. januar 2009. Leien kan ikke økes dersom det innebærer at den blir høyere enn ”gjengs leie” etter husleieloven. Forrige gang huseierne fikk lov til å øke husleien var for ett år siden, da leien kunne økes med inntil 20 prosent.

Utleier kan i visse tilfeller kreve inn et tillegg til høyeste lovlige leie, som dekker utgifter han har hatt til indre og ytre vedlikehold. Det blir ikke gitt anledning til å øke dette beløpet, som nå er 10 kroner per netto kvadratmeter.