Stadig færre vil inn i EU

EU-tilhengerne blir stadig færre og oppslutningen om et norsk EU-medlemskap er nå lavere enn noensinne, viser to nye målinger.

 

Bare 32,8 prosent av de spurte i en meningsmåling Sentio har utført for Nationen og Klassekampen ønsker norsk EU-medlemskap. Det er en tilbakegang på 4 prosentpoeng for ja-siden fra oktober, og EU-tilhengerne er nå færre enn noensinne.

55,6 prosent av de spurte sier nei til EU-medlemskap, og det er en økning på 3,8 prosentpoeng fra forrige måned. 11,6 prosent svarer vet ikke på spørsmålet om norsk EU-medlemskap.

Nei-siden har hatt over 50 prosent oppslutning de siste 13 månedene, og Nei til EU-leder Heming Olaussen jubler.

Tjenestedirektivet
- Det er vanskelig å peke på noen annen sak som skulle slå så sterkt gjennom enn tjenestedirektivet, sier han til Klassekampen.

- Tjenestedirektivet rører ved det folk opplever som kjernen i EU-saken, nemlig den ekstreme EU-tilpasningen som Jens Stoltenberg står for. Den vil ikke folk ha. Neiet i 1994 var alvorlig ment og det burde Stoltenberg ta på alvor, sier Olaussen.

Velgere under 30 er særlig kritiske til EU-medlemskap. Hele 65 prosent sier nei, mens bare 18 prosent vil inn i unionen.

Ville stemt nei
En meningsmåling Respons har utført for Aftenposten viser enda klarere nei-flertall.

Hele 62 prosent av de spurte sier at de ville ha stemt nei dersom det var folkeavstemning om norsk-EU-medlemskap i morgen, mens 38 prosent sier at de ville ha stemt ja.

I november 2007 sa 58 prosent at de ville ha stemt nei, mens 42 prosent ville ha stemt ja.

Nei-tilhengerne har nå ledet på ja-siden i 43 måneder på rad, konstaterer Aftenposten.