Kjemper for lavenergiprogram

Lavenergiprogrammet føler seg glemt i statsbudsjettet. Håper på fem millioner kroner i budsjettprosessen i Stortinget. 

– Det er en stor jobb å gjøre i byggenæringen for å heve kompetansen på energieffektivisering og energiomlegging. Derfor velger vi å tro at det er snakk om en forglemmelse fra regjeringen da det ikke ble funnet plass for lavenergiprogrammet i regjeringens forlag til statsbudsjett, sier en oppgitt Guro Hauge som er daglig leder i Lavenergiprogrammet.

Hun påpeker at det også er et problem for byggenæringen at den sorterer under mange forskjellige departementer.

Bak Lavenergiprogrammet står sentrale aktører som BNL, Arkitektbedriftene i Norge, Husbanken, Enova, NVE, Statens bygningstekniske etat (BE) og Statsbygg. Hensikten med programmet er å oppnå energieffektivisering og energiomlegging.

– Vårt mål er å nå så mange aktører i byggenæringen som mulig, både organiserte- og uorganiserte bedrifter. Disse ønsker vi å tilby kurs samt opplæringsmateriell som er under utarbeidelse av Sintef Byggforsk. Disse aktivitetene skulle vi starte på nyåret, opplyser Hauge.

Stor var overraskelsen da regjeringen ikke hadde funnet plass til Lavenergiprogrammet i sitt forslag til statsbudsjett.

– Vi har oppnådd å få støtte i de alternative statsbudsjettene som KrF og nå også Venstre har lagt frem. Høyre sier de vil prioritere programmet innenfor rammen for energi og miljø, forteller Hauge og håper at budsjettprosessen som pågår i Stortinget skal kunne sikre bevilgningen.

– Det ble jo inngått et bredt klimaforlik på Stortinget. Her var bred enighet om å gjøre noe med klimautslippene nasjonalt og globalt. Og skal vi oppnå resultater her er det viktig å få med seg byggenæringen som representerer et viktig bidrag i klimakampen, fremholder hun.

Guro Hauge ser oppgavene til Lavenergiprogrammet i sammenheng med de tiltakspakker som nå planlegges for å holde sysselsettingen oppe blant annet i byggenæringen.

– Her skal det blant annet settes av midler for å få i gang rehabilitering av offentlige bygg. Vi jobber for at det skal settes i gang forbildeprosjekter for å kunne finne frem til nye løsninger innen energieffektivitet og energiomlegging. Disse prosjektene kan inngå i tiltakspakken slik at regjeringen samtidig får bidrag til å oppnå sine miljø- og energimål, kommenterer hun.

Bevilgning til lavenergiprogrammet inngår i BNLs nylig avsendte brev til regjeringen om tiltak rettet mot byggenæringen.