Holder salget oppe

Etter årets ni første måneder har Mestergruppen opprettholdt salget på samme nivå som i rekordåret 2007.

- Bransjen melder om tilbakegang, og vi står foran usikre tider med fallende boligpriser og mindre bygging. Konsernet selger færre hus, men salget av byggevarer er like høyt som i fjor. Vi er derfor svært tilfreds med at salget opprettholdes på samme nivå som i fjor som var konsernets beste år noensinne, sier adm. direktør Johnny R. Kristiansen.

Som så mange andre kan også han melde om et oppsiktvekkende oppsving i omsetning i september.

- Men også vi kommer til å merke at tidene er tøffere. Derfor har vi budsjettert med en nedgang i salget de tre siste månedene slik at vi for året 2008 vil operer med en omsetningsnedgang på tre prosent, fremholder Kristiansen.

Han opplyser at prisstigningen er svært lav for tiden og henviser blant annet til at trelastprisen har falt med om lag 25 prosent så langt i år.

Kristiansen styrer mot et årsresultat på under 100 millioner som justert for ekstraordinære gevinster blir lavere enn i fjor.

- Men situasjonen tatt i betraktning er vi godt fornøyd med det, kommenterer han.

Noen som øker

Mestergruppen har syv heleide byggevarehus, og fem av disse har større omsetning hittil i 2008 enn i fjorårets tre første kvartaler. Blant annet melder Bruvik Byggsenter og Mestersalg Florø om en omsetning som per tredje kvartal er henholdsvis 27 prosent og 25 prosent høyere enn i samme periode i 2007.

- I turbulente tider reflekterer slike tall at våre ansatte yter fremragende service tilpasset både husholdninger og proffmarkedet. Det viser også at Mestergruppens satsing på tyngre byggevare og lokal forankring har vært en suksess, sier Kristiansen.

På hugget

Mestergruppens heleide byggevarehus stod i 2007 for 60 prosent av konsernets samlede resultat. Fortsatt vekst i volum er essensielt for Mestergruppens vekststrategi.

- For å fortsette å vokse i tiden fremover, må vi kjøpe eller "etablere" ny omsetning i tillegg til å øke vårt salg til eksisterende kunder. Vi arbeider kontinuerlig med utarbeidelse av planer knyttet til oppkjøp og nyetableringer av byggevarehus og/eller kjedekonsepter for å posisjonere oss og ta markedsandeler, sier Kristiansen.

Han nevner spesielt satsning på Forus i Rogaland der Mestergruppen i regi av datterselskapet Partner Tre AS og Mestersalg Forus AS åpner nytt byggevarehus og profflager på til sammen ca 9 000 m2 i med planlagt åpning i midten av november.

Færre hus
Mestergruppens to huskjeder, Mesterhus og Systemhus, merker i likhet med resten av bransjen at markedet har bremset opp. De to har hatt en nedgang i antall igangsatte boliger på henholdsvis 35 prosent og 39 prosent.

- Tilbakegangen skyldes både et uvanlig godt fjorår og at vi ikke er immune mot konjunkturene, kommenterer Kristiansen.

Mestergruppen begynte allerede i sommer å legge budsjetter for 2009 og har regner med et fall i omsetningen på 15 prosent sammenlignet med inneværende år.

- Vi registrerer at salget på Vestlandet holder seg godt oppe og tror det vil fortsette med det også i 2009. Nedgangen vil vi få i Nord-Norge, i Trøndelag og på Østlandet, sier han.

Selvkritikk

Kristiansen vil ikke legge hele skylden for nedgangen på finanskrise og stigende renter.

- Vi må ta selvkritikk for den enorme kostnadsutviklingen vi har hatt i de gode tidene vi nå har opplevd. Hele verdikjeden i byggenæringen har vært med på prisgaloppen og har beriket seg på oppgangen. Derfor må vi også skylde på oss selv når markedet stopper opp for så å falle, avslutter han.

Konsernet Mestergruppen er delt opp i fem forretningsområder (FO): Kjede Bolig, som består av huskjedene Mesterhus (150 medlemmer) og Systemhus (60 medlemmer) i tillegg til arkitektkontorene Unikus AS og Tegra Byggprosjektering AS. Egeneide Byggevarehus, bestående av Mestersalg AS, Holmestrand Byggsenter AS, Mestersalg Bergen AS, Mestersalg Forus AS, Bruvik Byggsenter AS, Mestersalg Florø AS, Partner Tre AS og Partner Tre Haugesund AS. Kjede Byggevarer med Byggeriet og dets rundt100 medlemmer/utsalgssteder. Handel Engros med grossisten Mesterkjøp. Og Tomteutvikling bestående av selskapet MG Prosjekt AS som i samarbeid med gruppens kunder utvikler eiendomsprosjekter.