DnB NOR og SR-Bank kutter, andre avventer

DnB NOR satte fredag ned renta på boliglån med 0,6 prosentpoeng, mens SR-Bank og Nordlandsbanken avlyste varslede renteøkninger.

 

Andre banker stiller seg avventende. SR-bank skulle øke lånerenten med 0,5 prosentpoeng, mens Nordlandsbanken dropper sin økning på 0,6 prosentpoeng.
Overfor an.no viser banksjef Bjørn Sture Trymbo i Nordlandsbanken til at Norges Bank onsdag satte ned styringsrenta med 0,5 prosentpoeng.

Pengemarkedsrenta
- Pengemarkedsrenten har også falt selv om det fortatt er uro i pengemarkedet. I sum er vår betraktning at tilgangen på innlån er lettet og at den nedadgående bevegelsen i renten er sterk nok, sier Trymbo.
DnB NOR og datterbanken Nordlandsbanken ender begge med 7,25 prosent som laveste boliglånsrente, mens SR-Bank opplyser at de ligger på 7,35 prosent.
Andre banker NTB har vært i kontakt med, stiller seg foreløpig avventende og varsler at de ikke vil endre renten før helgen.

Identisk
DnB NOR begrunner sitt kutt med «den raske nedgangen i pengemarkedsrenten» i tillegg til at banken forventer at rentemarkedet vil stabilisere seg på en lavere nivå.
Renten kuttes fra 22. oktober for nye lån og fra 25. november for eksisterende lån. DnB NOR-kuttet er identisk med den siste rentehevingen som DnB NOR gjennomførte tidligere i uken.
- Som vi har sagt tidligere ville vi raskt sette ned renten hvis pengemarkedsrentene endret seg. Nå har vi sett at pengemarkedet har gått ned, og vi forventer en stabilisering på et lavere nivå, sier informasjonsdirektør Aud-Helen Rasmussen i DnB NOR.

Venter til over helgen
Informasjonssjef Thomas Sevang i Nordea ser positivt på rentekuttet fra DnB NOR, og sier dette er et ytterligere tegn på at rentesituasjonen er i ferd med å stabilisere seg.
- Forhåpentligvis er rentenivået i bankene på vei nedover. Vi vil tidlig i neste uke ta en vurdering av situasjonen, sier Sevang, som understreker at Nordea også ventet lenge med å sette opp renten.
I Nord-Norges største bank, SpareBank 1 Nord-Norge, er beskjeden den samme. Det vil ikke komme noen renteendring før helgen.
- Men vi følger nøye med hva som skjer i markedet, og vil mandag gjøre oss opp en ny vurdering av rentenivået ut fra hvordan situasjonen er da, sier informasjonssjef Leif-Arne Kristensen til NTB.

Fortsatt for dyrt
Fokus Bank varsler at prisen på kapital må ned før det blir aktuelt med en rentenedsettelse for Fokus-kundene.
- Renten vil nok gå ned, men ikke nå. Helt umiddelbart har vi ikke planer om å sette ned renta. Innlånskostnadene våre må nok litt mer ned før det skjer, sier senior informasjonsmedarbeider Jourunn Voll i Fokus Bank.
Heller ikke SEB-bank ville fredag svare på renteutfordringen fra DnB-Nor og SR-Bank.
- Vi ser daglig på rentenivået i våre virksomheter. I dag er det ingen tegn på at vi kommer til å sette ned renta, sier presseansvarlig for internasjonale medier i SEB, Elisabeth Lennhede.