Sett ned renta NÅ!

Norges Bank må handle raskt - og ett av de viktigste virkemidlene er å sette ned styringsrenta. Da kommer rentenivået uansett til å gå ned i Norge. At finansminister Kristin Halvorsen er lunken til dette forslaget, kommer ikke som noen stor overraskelse. Det synes ikke som om alvoret i situasjonen har gått inn i SV-hodene foreløpig. Nå har sentralbanken tilført bankene over 70 milliarder kroner til en billig rente. Dette bør også komme låntakerne til gode.

 

Lille Norge kan på ingen som helst løse verdenskrisen. Men som land har vi en unik mulighet til å gjøre noe for innbyggerne som ingen andre land kan. Men det er viktig at både Regjeringen og Norges Bank handler NÅ.

Ellers har vi fått med oss at Oljefondet nå sitter igjen med null i inntekter etter 10 års storstilt aksjekjøp i utlandet. Alt som er vunnet, er tapt. Inntektene strømmer fortsatt inn i statskassen - og da må det være mulig å vri litt på tankesettet også i Finansdepartementet slik at vi nå bruker mer penger i Norge.

Stadig flere økonomiprofessorer synes også å komme til den erkjennelsen.
Vi ønsker ikke at vi skal tilbake til de bonanza-tilstander vi har hatt i norsk økonomi de siste årene. Vi ønsker ikke oss tilbake til en febersyk byggenæring som hadde alt for mange prosjekter å jobbe med samtidig. Vi ønsker ikke at mer eller mindre tvilsomme spekulanter med lommene fulle av banklån, skal lansere nye "luftslott". Vi synes det er trist at så mange mennesker er blitt lurt trill rundt, til å kjøpe seg inn i det som nå vil bli gjeldsfengsler.

Men vi ønsker heller ikke at pendelen skal svinge fra det ene ytterpunkt til det andre. Vi kan ikke over natten stanse all boligbygging i Norge. Da vil vi på ett eller annet tidspunkt komme til et nivå hvor igjen prisene på boliger går til himmels. Prisnivået har vært drevet kunstig i været de siste årene - og som vi har sagt mange ganger før. Mange har kjøpt katta i sekken.

Men det er fortsatt mange gode, rimelige boliger som tilbys i markedet. Dette er også leiligheter og boliger som har en garantert kvalitet. De som bygger slike boliger må selvsagt få lov til å fortsette med det. Og i tillegg er det som alle vet nok av elendighet i bygg og anlegg som m å rettes opp.