Vi slurver med el-kontrollen

Hver fjerde nordmann har aldri fått en elektriker til å kontrollere det elektriske anlegget i boligen. Feil på anlegget er boligeiers ansvar. 

 Hver femte boligeier er heller ikke klar over at det er de selv som har ansvaret for at det blir gjort ettersyn av det elektriske anlegget i boligen. Det viser en fersk undersøkelse TNS Gallup har gjennomført for If Skadeforsikring i forbindelse med Brannvernuka.

Det er altså stor uklarhet om hvem som har ansvar for kontroll av det elektriske anlegget. Mange pensjonister tror at det er det lokale e-verket som har ansvaret, mens yngre tror det er elektrikeren.

– Myndighetene har ikke informert godt nok om at det er boligeier som sitter med ansvaret for det elektriske anlegget, sier administrerende direktør Dagfinn Kalheim i Norsk brannvernforening.

Det finnes lokale el-tilsyn, men de er kun forpliktet til å kontrollere fem prosent av nettkundene i året. I gjennomsnitt innebærer det at kontroll av elektriske anlegg kun foregår hvert 20. år i det lokale el-tilsynets regi.

– Det er alt for lite og alt for sjelden, ikke minst når vi vet at det er feil i nesten halvparten av nye elektriske anlegg. Høyt tempo i byggebransjen har ført til slurv og at folk fikser for mye selv, mener Kalheim.

Sårbare eldre
Stadig flere eldre bor alene, og langt fra alle kan bruke brannslukkingsutstyr. Det gjelder ikke minst de som er bevegelseshemmet.

If er bekymret for at flere eldre vil omkomme i branner i årene fremover. I 2007 omkom 74 personer i boligbranner, og en stor andel var eldre.

– Vi ønsker at kommunene legger større vekt på brannrisikoen når de skal vurdere om folk skal bo hjemme eller under tilsyn, sier Annar Krogstad, leder for skadeoppgjør for brann i If.

If får innmeldt flere store boligbranner i Norge enn i Sverige og Finland. At det brenner oftere og at brannene forårsaker større skader i Norge enn i resten av Norden, mener han har tre hovedårsaker.

– Norske boliger er i en særstilling. Boligene er store, kostbare og har mye dyrt utstyr. Dessuten er andelen trehus større hos oss enn i andre land, sier Krogstad.

Han peker på at Norge, sammen med Albania, har en annen type el-anlegg enn andre europeiske land.

– Det gir oss dårligere sikkerhet mot jordingsfeil og dermed økt risiko for brann, og er en årsak til at det brenner mer hos oss enn i andre nordiske land.

Åpne brannstasjoner
I følge risikoingeniør Tore Aarnes i If er det langt flere elektriske apparater i boligene nå enn for få år siden.

– Dette fører til ekstra belastning på det elektriske anlegget. Dessuten er det mange eldre boliger med gammelt utstyr som trenger en skikkelig oppgradering, sier Aarnes.

Brannvernuka foregår nå over hele landet, og lørdag 20. september inviterer over 300 brannstasjoner til åpen dag.

Kampanjen organiseres av Norsk brannvernforening, Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap og forsikringsselskapet If.