Stoltenberg med millioner for å hindre avskoging

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) lover god kontroll med de mange hundre millionene som Norge putter i Amazonasfondet for å bremse ødeleggelsen av regnskogen i Brasil.

 

Dagen før det offisielle programmet i Rio møtte Stoltenberg norsk presse sammen med kona Ingrid Schulerud. Stedet var den berømte Sukkertoppen, med byen og de berømte strendene i bakgrunnen.

- En bærekraftig forvaltning av regnskogen er avgjørende for det globale miljøet. Derfor er ikke dette en gave til Brasil, men en investering på vegne av oss alle. De pengene vi bidrar med, underlegges et omfattende kontrollsystem. Vi betaler først når vi ser at tiltakene er gjort, sier Stoltenberg.

Hovedpunktene under det tre dager lange oppholdet i Brasil er energi, miljø og politikk. Energi og miljø blir det mest av under åpningen av den internasjonale oljemessen Rio Oil and Gas mandag. Her skal statsministeren møte sjefen for det mektige brasilianske oljeselskapet Petrobras og redegjøre for norsk oljepolitikk og forvaltningen av oljefondet.

Tirsdag reiser statsministeren og hans følge til den spektakulære hovedstaden Brasilia som ble bygd opp fra grunnen på slutten av 1950-tallet og formelt innviet i 1960. Her møter Stoltenberg president Lula til politiske samtaler.
Utviklingsminister Erik Solheim (SV) slutter seg til følget i Brasilia og deltar på båtturen inn i regnskogen. Her venter middag på elvebredden og overnatting i hengekøyer. Torsdag fortsetter statsministeren til Chile.