Klarsignal for gratis fylkesveiferjer

Kommunaldepartementet (KRD) har gitt Nordland fylkeskommune klarsignal for å innføre en ordning med gratis fylkesveiferjer. 

Men fylkeskommunen kommer ikke til å sette i verk en slik ordning på noen av de seks ferjerutene fylket har ansvar for, opplyser fylkesråd for samferdsel i Nordland fylkeskommune, Jon Tørset (Sp) til NTB.

– Fylkeskommunen har ikke penger til slike forsøk, sier Tørset. Han mener svaret fylkeskommunen har fått fra KRD er et slags «god dag mann – økseskaft».

Bakgrunnen for denne reaksjonen er at Nordland fylkeskommune i mai 2006 søkte om å få sette i gang forsøk med gratis båttransport på Nord-Helgeland. Utredningen som lå til grunn for søknaden, handlet om hurtigbåter, ikke fylkesveiferjer, får NTB opplyst.

«Samferdselsdepartementets vurdering er at det ikke er behov for unntak fra eksisterende lovgiving når det gjelder innføring av en gratis ordning med fylkesveiferjer. Eventuelle forslag om ordninger med gratis riksveiferjer må imidlertid vurderes i dialog med Statens vegvesen Vegdirektoratet», heter det i brevet fra KRD.

Der blir det også opplyst at saken om gratisferjer – som ble omtalt i budsjettproposisjonen for 2008 – fortsatt er til vurdering i Samferdselsdepartementet.