Flomevakuerte flytter tilbake

Beboerne i 19 bolighus i Gjesdal kommune kunne tirsdag flytte hjem etter at de i løpet av natten ble evakuert på grunn av flom. Det skal ikke være fare for ras i området.

En geolog fra Geoteknisk institutt i Oslo ankom tirsdag formiddag og har konkludert med at det ikke er noen rasfare i området øst i Oltedal i Rogaland.
Det var store nedbørsmengder og mindre jord- og steinras som førte til politiet valgte å evakuere 40-45 beboere fra 20 boliger natt til tirsdag.

- Status er at vi har 30 bolighus med vannskader, 20 av disse ble evakuert. I 17 hus kunne beboerne flytte hjem i løpet av dagen. For to hus er tilstanden slik at vi anbefaler de som bor der å vente til i morgen fordi det er store vannmasser utenfor. Det siste huset er foreløpig ubeboelig på grunn av en parafinlekkasje, sier ordfører Olaug Bollestad i Gjesdal kommune til NTB tirsdag ettermiddag.

Ekspertvurdering
De første meldingene om situasjonen kom klokken 3.15 tirsdag.

- Jeg ble kalt ut litt før klokka 4 i natt og dro rett til Oltedal. Jeg ble møtt av en bygd i vann og mørke, sier ordføreren.

Hun beskriver situasjonen som skremmende og uvirkelig. De evakuerte fikk oppholde seg på bo- og aktivitetssenteret i kommunen. Folk hadde forlatt oversvømte hus, flere av dem hadde mistet strømforsyningen. I løpet av tirsdagen ble kjellerne lenset for vann og i tillegg til at det elektriske ble utbedret.

Fra fire av boligene kunne beboerne høre stein rase ned fjellsiden i mørket, noe som gjorde det nødvendig med geologiske undersøkelser av området, med tanke på videre rasfare.

- Geologen vurderer også rasfaren ved riksvei 45 gjennom Oltedal. Veien er foreløpig stengt som følge av oversvømmelsen. Så langt ser det ikke ut til at det er noen fare der heller, sier Bollestad.

Mer nedbør
Vegvesenet jobbet tirsdag på spreng med å rydde vekk jordmasser og steiner og drenere rundt veien. Trafikken omdirigeres inntil videre via Gloppedalen.
Bollestad understreker at de tar situasjonen svært alvorlig, særlig med tanke på at det er meldt mer regn i området de kommende døgnene.

- Det har regnet noe i dag, men ikke på langt nær så ille som i natt. Vann sildrer fremdeles ned fjellsiden i massevis av bekker, og det graves grøfter både ved boliger og vei for å lede vannet vekk. Med mer nedbør i vente gjelder det å være i forkant. Dette har gjort sterkt inntrykk på folk, men de har tatt det etter forholdene bra, og beredskapen i kommunen har fungert godt, sier ordføreren.