Mørkeblått flertall i Norge

Høyre og Frp ville fått flertall på Stortinget hvis det hadde vært valg i morgen, viser junibarometeret fra Respons Analyse.

Ved valg i morgen ville Høyre og Frp fått 85 av Stortingets 169 mandater. Målingen har blitt tatt opp mandag til onsdag, altså kort tid før Åslaug Haga trakk seg som statsråd og Sp-leder, skriver Aftenposten.

- Jeg har sagt lenge at et Høyre-Frp-alternativ vil være selvforsterkende, det kan gi oss et sterkt flertall ved valget, sier Frp-formann Siv Jensen.
Men hun er også villig til å gå distansen alene, skulle Høyre nekte et samarbeid.
- En Frp-regjering kan sitte lenge. Vi har både vilje til å ta ansvar og samarbeide med alle de andre ikke-sosialistiske partiene, sier Jensen.

Skepsis i Høyre
På partibarometeret troner Frp på toppen med hele 30,7 prosent, fram 5,9 prosentpoeng. Høyre kan derimot bare stille med 17,8 prosent, etter å ha gått tilbake 1,2 prosentpoeng.

Høyre-leder Erna Solberg ville ikke kommentere målingen overfor Aftenposten, og ville heller ikke stille opp på bilde med Siv Jensen.
- Det kommer ni ulike meningsmålinger i måneden, og da blir det meningsløst å lage regjeringsalternativer ut av dem, mener hun.
I Høyre-leiren hersker utbredt skepsis til et samarbeid med Frp.
- Det vil være et risikoprosjekt for Høyre å satse på Frp alene og velge bort sentrum. Vi kan ikke ta sjansen på at Høyre og Frp får flertall alene. Da spiller vi sentrum rett i armene på Ap, sier nestleder Jan Tore Sanner.
Høyre kan få en politisk hodepine av en slik måling, påpeker professor Hanne Marthe Narud i statsvitenskap ved Universitetet i Oslo.
- Hvis dette hadde vært valgresultatet, hadde det blitt et virkelig press på Høyre for å gå i allianse med Frp. Men hvordan skal Høyre forholde seg til et Frp som er dobbelt så stort, spør hun.

Rødgrønne og sentrum tilbake
For de rødgrønne byr barometeret på dårlige nyheter. Arbeiderpartiet går mest tilbake av alle partier, med en nedgang på 2,4 prosentpoeng til 26,4 prosent. SV får 6,5 prosents oppslutning, tilbake 0,5 prosentpoeng, mens Senterpartiet går litt fram med 0,6 prosentpoeng til 5,3 prosent.

Det er tilbakegang også for sentrumspartiene Venstre og Kristelig Folkeparti. De taper henholdsvis 1,4 og 2,1 prosentpoeng, og ender på 5,6 og 4,7 prosent. Partiet Rødt får 1,5 prosent, en framgang på 0,2 prosent.