Opposisjonen øyner mulighet for kursskifte i Sp

Opposisjonspartiene håper at Åslaug Hagas avgang vil føre til at Senterpartiet justerer den politiske kursen i borgerlig retning. Frps Carl I. Hagen sier Sp står ved et veiskille.

Samtlige opposisjonsledere mener at statsminister Jens Stoltenberg selv er presset og at han leder en svekket regjering, sågar dramatisk svekket. Men ingen av partilederne tror at lederskiftet i Sp vil føre til endringer på kort sikt eller at partiet vil trekke seg fra den rødgrønne regjeringen.

Opposisjonen ser fram mot valget neste høst og håper at Sp vil reorientere seg i det politiske landskapet, særlig på bakgrunn av de dystre meningsmålinger og utsikten til tap av flertallsmakten.

I sentrum
KrF er veldig opptatt av å se Sps tunge time som en mulighet for å skape et stort og samlende i sentrum.

- Men Haga hadde fortjent bedre. Dette er en trist utgang, sier Høybråten medfølende.

KrF-lederen feller en klar dom over Stoltenberg og hans mannskap.

- Alle kan se at denne regjeringen er rystet i sin innerste krets. Det skal bli interessant å se om dette gjør noe med Senterpartiet. Muligheten er der for at Sp blir mer åpent og slår inn på en ny kurs, sier Høybråten.

Høyres Per-Kristian Foss er mer nølende. Han beskriver Haga som en av arkitektene bak den rødgrønne regjeringen.

- Regjeringsdeltakelsen er solid forankret i partiet. Derfor skjer det neppe noe før valget. Men et lederskifte kan ruske opp i faste forestillinger og åpne for nye konstellasjoner, sier han.

Dynamikk
Venstres leder Lars Sponheim tror at Hagas avgang kan skape en ny dynamikk.

- Dette kan gi åpninger som inntil i dag har syntes umulige, sier Venstres leder. Han mener for øvrig at statsministerens kroppsspråk tydelig forteller at denne saken har vært mye vanskeligere å håndtere enn det omverdenen er blitt fortalt.
- Vi har nå en regjering som oser av flertallsarroganse. Den tror den sitter så trygt at det ikke er nødvendig å bry seg med etterrettelighet i saker som denne, sier Venstre leder.

Høyres Erna Solberg finner det betimelig å minne om at Haga er den sjette statsråd som har forlatt Stoltenbergs regjering.

Hagen mener at Sp står vei et veikors og at partiet nå har en gylden anledning til å velge mellom fortsatt å være en del av den sosialistisk blokk eller inngå et samarbeid med den borgerlige siden.

- Situasjonen i Sp er akutt. Men jeg tror partiet vil bruke noe tid på å diskutere personvalg og politisk kurs, sier Hagen.