Haga går av på grunn av helsa

Tirsdag denne uken bestemte Åslaug Haga seg for at nok var nok, og at hun ville trekke seg både som statsråd og leder av Senterpartiet av hensyn til helsa. SE VIDEO

På en hastig innkalt pressekonferanse torsdag sa Åslaug Haga at beslutningen om å trekke seg ikke er en politisk erklæring eller et angrep på pressen, opposisjonen eller andre:

- Det er en personlig beslutning. Min helse tåler ikke at jeg «står han av». Min helse tåler ikke lenger dette livet, sa Haga.

- Kan stå oppreist
Haga aksepterer fullt ut pressens rett til å stille spørsmål, men sier at hun også i det siste har opplevd at «smått blir stort».

- Jeg sa for en uke siden at jeg ikke har gjort noe som jeg ikke kan stå oppreist for i det offentlige rom. Det gjelder fortsatt, sa hun.

Den siste uken har pressen flere ganger tatt opp spørsmålet om Haga har betalt skatt på utleie av stabburet på eiendommen i Ås. Haga understreket at det har hun gjort, men la til:

- Det kan være at vi har gjort feil. Hvis det har skjedd, skal jeg forsikre dere om at alt skal bli ryddet opp i.

Den nylig avgåtte partilederen og statsråden åpnet ikke for spørsmål etter talen sin. Hun forsvant raskt fra pressekonferansen etter at hun hadde fått en god klem fra partiets første nestleder, Lars Peder Brekk, som nå overtar midlertidig som Senterpartiets leder.

Ikke bitter
- Haga har bedt om å få fratre som statsråd av helsemessige årsaker, og det er et ønske jeg respektere og forstår. Når helsa svikter, har man ikke noe valg, sier statsminister Jens Stoltenberg (Ap).

Han fremhever Haga som en markant og tydelig politiker:

- Hun har satt sitt preg på viktige politikkområder. Hagas innsats ruver og jeg har hatt stor glede av å samarbeide med henne, sier Stoltenberg.
Sps midlertidige leder vil ikke kommentere hvorvidt han selv kan tenke seg å bli ny statsråd etter Haga, men understreker at den nye statsråden må komme fra Senterpartiet. Det står i Soria Moria-erklæringen at Sp skal ha fire statsråder i den rødgrønne regjeringen.

Landsstyremøte
- Nå vil landsstyre bli innkalt i slutten av neste uke. Der vil det bli tatt stilling til om det skal holdes et ekstraordinært landsmøte eller om vi skal finne en ny leder på annen måte, sier Brekk.

Han hevder at det ikke er noen bitter Haga som nå går av.

- Haga er besluttsom, ikke bitter.

- Ble hun presset til å gå?
- Ingen har presset henne, dette var full og helt hennes egen beslutning. I partiet hadde vi ønsket oss et annet utfall, men vi respekterer Hagas beslutning, sier Brekk.

- Rammer regjeringen
Opposisjonen på Stortinget mener Hagas avgang svekker regjeringen. Høyres nestleder Jan Tore Sanner mener avgangen hennes rammer den rødgrønne regjeringen som «en torpedo». Han viser til at Haga er den sjette statsråden som av ulike grunner forlater Jens Stoltenbergs regjering.

- Det er med et sterkt svekket mannskap Stoltenberg nå jobber fram mot valget. Dette er en regjering som ligger nede, sier Sanner.

Venstre-leder Lars Sponheim sier at Åslaug Haga har håndert de omstridte byggesakene sakene på en dårlig og uprofesjonell måte.

- Men når helsa svikter, er det vel ikke mulig med noen annen utgang. Regjeringen er sterkt svekket, men hangler nok videre, sier Sponheim.

- Jeg tar Åslaug Hagas avgang til orientering, og har forståelse for at hun trekker seg av helsemessige årsaker. Nå håper jeg det blir ro rundt denne saken slik at regjeringen isteden kan fokusere på de mange uløste problemene innenfor olje- og energisektoren, sier Frps partileder Siv Jensen til VG Nett.