Etterlyser helhetlig CO2-rensestrategi

Fremskrittspartiet foreslo onsdag at det skal utarbeides en helhetlig stortingsmelding om gasskraftverk og utvikling av CO2-håndtering.

- Vi står i fare for å sløse bort titalls milliarder på prestisjeprosjekter, mens industriens egne løsninger stoppes i byråkratiet, sier partiets energipolitiske talsmann Ketil Solvik-Olsen.

Han viser til at organisasjonene Norsk Industri og IndustriEnergi har sendt brev til olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp) og anbefalt at CO2-renseprosjektet på Kårstø flyttes til Midt-Norge. I tillegg har selskapet Sargas lansert planer om et CO2-renset kullkraftverk på Husnes.

Solvik-Olsen mener det må legges til rette for mange ulike kraft- og CO2-renseprosjekter, og at det ikke holder med prestisjeprosjektene på Kårstø og Mongstad.

Han vil derfor ha en debatt om hvordan det kan være mulig å sikre et bredere perspektiv både innen teknologivalg og hvordan man kan bruke CO2 til å skape verdier.

- Dersom man virkelig mener alvor med å utvikle ny CO2-rensestrategi, må man slippe til flere typer prosjekter, slår han fast.