Delte meninger om jordvern

Det er delte meninger i befolkningen om verdien av jordvern, men 67 prosent av de spurte i en meningsmåling mener at nedbygging av dyrket mark er et stort eller middels problem.

 

Målingen er en del av Norsk Monitor som ble presentert mandag. Her svarer 34 prosent at mindre dyrket mark er et stort problem, 33 prosent at det er et middels problem, 20 prosent at det er et lite problem mens 14 prosent ikke vet hva de skal svare.

Legges det inn et premiss om at en viss nedbygging av dyrket mark er nødvendig for å skaffe folk et sted å bo, eller plass til fremføring av moderne veier, endrer holdningen seg noe.

Det er 43 prosent av de spurte har et bevisst jordvernstandpunkt og sier at de er helt eller delvis uenig i en slik forutsetning, mens 47 prosent er helt eller delvis enig.

Det er 81 prosent av de spurte som mener sikring av matproduksjonen er den viktigste grunne til å bevare dyrket og dyrkbar jord, 69 prosent svarer et felles ansvar for hele verdens matproduksjon, mens 63 prosent mener hensynet til bøndene er viktigst.

Innfører meldeplikt
Landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) legger vekt på at det er et nasjonalt ansvar å forvalte ressursene i Norge og produsere den maten som er nødvendig.

- I samarbeidet med kommunalministeren vil jeg innføre meldeplikt fra kommunene til fylkesmannen når det fattes diskutable vedtak i kommunene om å bygge ned dyrket eller dyrkbar jord. På denne måten håper jeg det skal være mulig å spare mer dyrkbar mark, sa han på en pressekonferanse mandag.

Økt nedbygging
Omfanget av dyrket jord som ble omdisponert til andre formål, økte i fjor, til tross for målsettingen om å styrke jordvernet.