Stor fare for skogbrann de nærmeste dagene

Det er varslet svært stor skogbrannfare i Sør-Norge de nærmeste dagene. Søndag ble det meldt om flere branner på Østlandet og Vestlandet.

Helt til det kommer nedbør av betydning, det vil si mellom 20 og 30 millimeter, vil det være svært stor skogbrannfare i Sør-Norge.

- Det er veldig tørt ute nå, og folk bør være varsomme med alt som kan gi glød, eksempelvis sigaretter og engangsgriller, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NTB.

Skogbrann på Østlandet
Det ble meldt om flere skogbranner i løpet av søndagen, blant annet brant det kraftig i et skogområde ved Konnerud i Drammen.

De nærmeste beboerne var forberedt på å evakueres, men det ble ikke nødvendig da brannvesenet etter hvert fikk kontroll over brannen.

Like etter brannen i Drammen startet, blusset det opp to skogbranner ved Remmen og Bakke i Halden. Brannvesenet begynte ved 20.30-tiden å få kontroll over brannen ved Remmen, som også førte til lange bilkøer på E6 mellom Svinesund og Halden og togstans.

- Vi har satt opp buss og taxi på strekningen, og må bare smøre oss med tålmodighet til brannen er under kontroll, sier pressevakt Kjetil Bragstad i NSB.

Nedbør
Det er meldt nedbør i Trøndelag, Møre og Romsdal og Nordland i løpet av mandagen, og skogbrannfaren vil dermed avta i disse områdene.

- På Østlandet er det først meldt om noe nedbør i midten av uka, men man må ha en rotbløte før skogbrannfaren virkelig minker, sier meteorolog Vibeke Thyness.

Vakthavende brannsjef Rolf Nordberg i Oslo brann- og redningsetat mener brannfaren på Østlandet ikke tas på alvor, skriver NRK.

- Folk flest er veldig flinke, men veldig mange er det ikke. For eksempel er det svært mange som legger uslukkede griller i søppelkassene.