Staten innfører miljøkrav på innkjøp

Staten skal innføre miljøkrav på innkjøp av varer. Kravet omfatter alle statlige innkjøp, som utgjør rundt 100 milliarder kroner årlig. 

– Det offentlige handler for verdien av 60 operahus, og da skulle det bare mangle om vi ikke begynner å stille krav til de kjøpene, ikke minst at de skal være så miljøvennlige som overhodet mulig, sier fornyings- og administrasjonsminister Heidi Grande Røys (SV) til NRK.

Miljøverndepartementet, Fornyings- og administrasjonsdepartementet og Barne- og likestillingsdepartementet la tirsdag fram kriteriene for miljøvennlige statlige innkjøp. Miljøkrav skal stå høyt på listen.

– Det er jo slik vi forbedrer miljøet. Ikke gjennom ett enkelt tiltak, men gjennom 10.000 små, og ingen instans i Norge har på nær den makten til å påvirke markedet som det offentlige, sier miljøvernminister Erik Solheim (SV).

Han varsler at ordningen vil bety et enormt press på produsentene slik at de kan levere stadig mer miljøvennlige produkter.

Staten oppfordrer videre alle kommuner og fylkeskommuner til å følge statens egne innkjøpskrav. Offentlig sektor totalt handler hvert år for 300 milliarder kroner.