Gratulerer Norge med Operaen

Den nye operabygningen i Bjørvika begynner allerede å få samme status som operaen i Sydney, Australia. Vi kan gratulere oss selv med at vi vågde å ta ideen til Snøhetta. Vi vil også gratulere alle som har bidratt til byggingen. Dette er blitt et monumentalbygg som vil prege oss i årtier fremover. Det har vært blod, slit og tårer - men det hører jo en opera til.

 

Fakta om Den Norske Opera og Ballett

* Den Norske Opera & Ballett er navnet på den nye Operaen i Bjørvika.
* Arkitekt for operahuset er Snøhetta AS.
* Operahuset har nærmere 1.100 rom, fordelt over 38.500 kvadratmeter.
* Operaen har kostet rundt 4 milliarder kroner.
* Huset har tre saler. Hovedscenen med 1.356 sitteplasser, Scene 2 med 440 sitteplasser og én prøvesal med 200 sitteplasser.
* Den Norske Opera & Ballett er organisert som et aksjeselskap og eies 90 prosent av Den norske stat og 10 prosent av Det Norske Operafond. Styrets medlemmer oppnevnes direkte av eierne; de ansattes representanter gjennom direkte valg.
* Institusjonen vil i løpet av 2008 bygge seg opp til om lag 550 ansatte, fordelt på over 50 ulike yrkesgrupper.
* 19. april åpner den ordinære sesongen 2008-2009 med Den Norske Operas Orkester, dirigert av Wagner-kjenneren Lorin Maazel. På programmet står «The Ring without Words» - et sammendrag på halvannen time av orkesterhøydepunkter fra Wagners «Ringen».
Kilder: Statsbygg, Den norske Opera

 

Det er og blir et fantastisk byggverk. Millioner av detaljer er satt sammen til en helhet som henger sammen - og som har en ide. Arkitektene kan sole seg i glansen, men det kan også alle andre som har vært involvert.

Den nye operaen viser at byggenæringen i Norge også kan levere kvalitet - og det før tiden. Det ligger utrolig mye kjærlighet og dyktig håndverk i dette bygget.

Vi i Byggeindustrien har fulgt prosjekt fra første dag.

 Vi har laget et uttall reportasjer og nyhetsmeldinger både i bladet og på våre nettsider. Vi har hele tiden vært hellig overbevist om at dette skulle vi få til. Nå står bygget der. Det er en pryd for øyet. Men de kunstneriske opplevelse som venter - vil dette bygget være en bærebjelke for den videre utvikling både av hovedstaden og av landet.


Gratulerer Snøhetta, gratulerer Statsbygg, gratulerer det norske folk. Dette er vårt bygg.

I Byggeindustrien nr. 6 kommer vi med en stor reportasje fra det nye operabygget i Bjørvika, Oslo.

PS

Etter å ha fulgt åpningsforestillingen er vi overbevist om at vi har fått et bygg som vil ruve i verden. Da Slavekoret kom inn, måtte redaktøren tørke en tåre. Mange av dem som var med i dette koret har også vært med på byggingen.

Det viser mangfoldet i byggenæringen - det viser hva vi kan. Nå kan vi være stolte - men dette må også få oss til å satse videre. Byggenæringen kan landet stole på.