Enova-styret blir sittende

Styreleder Jørn Rattsø i Enova skal ha skjelt ut selskapets hovedtillitsvalgt, men Åslaug Haga (Sp) stoler likevel på at han kan rydde opp i det konfliktfylte arbeidsmiljøet.

Ifølge Dagens Næringsliv ble bedriftslegen koblet inn da Rattsø og hovedtillitsvalgt Anne Guri Selnæs røk i tottene på hverandre i november. Rattsø medgir at stemningen var amper, men sier han selv ble utskjelt av den tillitsvalgte.

Uavhengig av samarbeidsproblemene i den statlige miljøbedriften, blir Rattsø og resten av styret sittende.

- Jeg har aldri vurdert min posisjon som styreleder. All behandling har vært enstemmig i styret. Min tillit er knyttet til eieren, ikke de ansatte, sier Rattsø.

Mobbestrid
Tirsdag ettermiddag møtte han nettopp eieren, olje- og energiminister Åslaug Haga (Sp). Hun sier arbeidskonflikten i Enova har skapt en krevende situasjon, men understreker at styret har full tillit.

- Jeg har ikke lagt press på Rattsø for at han skal gå av som styreleder. Jeg har tillit til styret, sier Haga.

Hun sier møtet med styret kom i stand på bakgrunn av et ønske om å snakke med begge parter. Mandag hadde hun samtaler med representanter for de ansatte og da slo statsråden fast at hun betraktet saken som en «varslingssak med en kjerne av mobbing og trakassering».

Dette siste er ikke styrelederen uten videre enig i. Tvert imot har Rattsø tidligere oppfordret de ansatte til å be Eli Arnstad om unnskyldning for mobbeanklagene han mener de ikke har dokumentert. Tirsdag ville han ikke gjenta dette offentlig, men han gjorde det samtidig klart at han står fast ved alle sine uttalelser.

- Styret har ikke fått oppklart påstander om mobbing. Mobbing er et vanskelig begrep fordi det foregår i lukkede rom, sier Rattsø.

Vil ha fortgang
- Dette er en bitter konflikt som i stor grad dreier seg om historie. De ansatte har sagt at de har tillit til nåværende administrerende direktør, fortsetter styrelederen.

Enovas tidligere sjef, Sp-politiker Eli Arnstad, trakk seg fra jobben etter mobbeanklager i fjor høst og jobber nå som konsulent i Hagas departement.

Statsråden beskriver situasjonen i Enova som krevende og alvorlig og ba tirsdag om fortgang i arbeidet med å bedre arbeidsmiljøet. Før helgen fikk styret en frist på tre uker til å utarbeide en plan. Nå settes alt inn på å ferdigstille dette arbeidet tidligere.

- Det er snakk om to parter og en fastlåst konflikt der virkelighetsoppfatningen er ulik, sier Haga.

Styreleder Jørn Rattsø håper på sin side at gammelt nag kan legges til side og at Enova snart kan vende tilbake til det normale igjen.

- Vi vil stå for en samarbeidslinje og invitere alle parter med slik at vi igjen kan levere resultater og vise at Enova er godt funksjonsdyktig og i full drift, sier han.