Strømmen dobbelt så dyr i Trondheim som i Oslo

Råbillig strøm i Sør-Norge. Betydelig dyrere i Midt-Norge. Den siste uka kostet strømmen dobbelt så mye i Trondheim som i Oslo. 

– Situasjonen er veldig spesiell fordi det er vanskelig å få strømmen fraktet ut av Sør-Norge, sier førstekonsulent Kjerstin Dahl Viggen i Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) til NTB.

Dermed er produksjonen større enn markedet er i stand til å ta unna, og det har igjen ført til et kraftig prisfall, men bare i Sør-Norge.

Store utslag
I uka som gikk hadde Midt-Norge en børspris som lå på over det dobbelte av tilsvarende pris i Sør-Norge. I Midt-Norge var prisen 42,3 øre/kWh, mens den i Sør-Norge var 20,6 øre/kWh.

Dette gir igjen store forskjeller på folks strømregning. Folk i Trondheim og resten av Midt-Norge med markedspriskontrakt (spot med påslag).

– Situasjonen i Midt-Norge er tilnærmet normal. Det er i Sør-Norge markedet er unormalt for tiden, sier Kjersti Dahl Viggen.

Flere feil
Kommunikasjonssjef Irene Meldal i Statnett sier til NTB at linjenettet i Sør-Norge og fra Sør-Norge til utlandet er fullt utnyttet. Dermed har det oppstått en situasjon der tilbudet av strøm er større enn etterspørselen. Resultatet er prisfall.

– En kabel til Danmark, Skagerrak 3, har vært ute i lang tid. En kabel over Oslofjorden har i tillegg fått en skade, trolig på grunn av en båt som har ankret opp. Dette påvirker eksporten til Sverige. I tillegg er linjene internt i Sør-Norge rett og slett fulle, sier Meldal.

Torsdag var spotprisen på strøm i Oslo og Bergen 19,6 øre per kilowattime, mens den for elspotområdene Trondheim og Molde var 32,3 øre per kilowattime.