Regjeringen må punge ut

Regjeringen har gravd dypt i lommeboken for å få en løsning på AFP-spørsmålet i lønnsoppgjøret mellom LO og NHO.

Fakta om AFP

* Avtalefestet pensjon (AFP) er en frivillig tidligpensjonsordning for personer som har fylt 62 år og som arbeider innenfor områder der det er tariffavtaler, og hvor AFP inngår i tariffavtalen. Dagens AFP-avtale gjelder fram til 2010.

* Pensjonen tilsvarer det man ville fått dersom man hadde fortsatt i arbeid fram til 67 år.

* AFP-mottakere i NHO-LO og YS-området får i tillegg 950 kroner per måned i skattefritt sluttvederlag. Innenfor finansnæringen og NAVO-området er det et skattepliktig tillegg på 1.700 kroner per måned, slik det også er i offentlig sektor.

* AFP gis ikke i kombinasjon med uførepensjon, etterlattepensjon, rehabiliteringspenger eller attføringspenger fra folketrygden.

(Kilde: Nav)

 

 

Like før klokken 5 onsdag morgen kom partene fram til en løsning i det kompliserte lønnsoppgjøret i privat sektor hvor lønn og avtalefestet pensjon (AFP) har vært de sentrale spørsmålene. Både LO og NHO fremstår som de klare vinnerne av oppgjøret, mens regjeringen må betale opp mot 5 milliarder kroner årlig for den nye AFP-løsningen. Trøsten for regjeringen er at prinsippet i den nye folketrygden om at det skal lønne seg å jobbe, blir stående. Et enstemmig forhandlingsutvalg i LO anbefaler nå sine medlemmer å stemme ja til den løsningen som ligger på bordet.

Mer penger
– Vi er veldig fornøyd med dette resultatet. Vi har fått en god løsning på AFP og mange lavtlønte har fått et betydelig løft i lønnen, sier LO-leder Roar Flåthen til NTB.

Også YS-leder Tore Eugen Kvalheim mener den nye AFP-ordningen er god.

Den nye AFP-løsningen som partene er blitt enige om, gir en noe høyere pensjon enn dagens for 62-åringer som ønsker å gå av med AFP. Pensjonen blir enda høyere enn dagens for dem som velger å jobbe til de fyller 63 år og lenger.

AFP blir en individuell rettighet, og det er den enkelte som selv skal bestemme om hun eller han vil gå av med AFP. Alle får AFP så lenge de har den nødvendige opptjeningen. Ordningen omfatter alle som jobber i bedrifter med tariffavtale innenfor ordningen.

Gradvis
– Med denne løsningen på AFP har regjeringen allerede varslet at den vil dempe den generelle innfasingen av levealdersjusteringen i folketrygden. Det er bra, sier LO-lederen.

Levealdersjustering innebærer at folk må jobbe lenger før de kan gå av med full pensjon dersom levealderen i befolkningen øker. Denne justeringen er et av de viktigste tiltakene for å bremse statens pensjonsutgifter i framtiden.

Meklingsforslaget innebærer at alle som er født før 1954 får kompensert for levealdersjusteringen, mens de som er født mellom 1954 og 1962 får levealdersjusteringen delvis kompensert.

Tar regningen
Den nye AFP-ordningen forutsetter at staten i en overgangsperiode bidrar økonomisk utover det den allerede yter til dagens AFP-ordning. Regjeringen har i et brev bekreftet at den vil yte et slikt bidrag, opplyser riksmeklingsmann Svein Longva. LO antyder at statens utgifter til dette vil ligge et sted mellom 2,5 og 5 milliarder kroner årlig i flere tiår framover.
Arbeidsgiverne viderefører sitt økonomiske AFP-bidrag i den nye avtalen og må ikke inn med mer penger enn i dag, opplyser NHO-leder Finn Bergesen jr.

Lavtlønte
Den økonomiske rammen, eller årslønnsveksten, i oppgjøret er på 5,6 prosent.

– En økonomisk ramme på 5,6 prosent er kanskje i underkant av hva enkelte hadde forventet, og det er lavere enn prognosene fra Norges Bank, sier NHO-lederen.

– Dette lønnsoppgjøret vil definitivt ikke bidra til lønnsøkning, slår LO-lederen fast.

Det gis et generelt tillegg på 2 kroner per time, og et lavlønnstillegg på 3 kroner timen til alle som tjener under 90 prosent av gjennomsnittlig industriarbeiderlønn.

NHO-lederen legger ikke skjul på at lavtlønnstillegget har vært et av de kompliserte spørsmålene for NHO i årets oppgjør.

Forslaget til løsning som partene er blitt enige om, sendes nå til uravstemning blant LOs medlemmer og YS-medlemmene i NHO-området. Svarfristen er torsdag 24. april klokken 14. Først da blir det endelige resultatet av meklingen klart.