Boligprisene flater ut

Meglerbransjens boligstatistikk viser en prisoppgang på 0,8 prosent for mars, mens prisen på OBOS-tilknyttede boliger falt 0,5 prosent i samme måned.

- Det er fortsatt en positiv utvikling i markedet, men det tar lengre tid å få solgt boligene nå. Det er et selektivt marked der de mest attraktive boligene blir solgt for en god pris. Andre, mindre populære objekter, kan gå for under takst, sier direktør Finn Tveter i Norges Eiendomsmeglerforbund.

Prisene som Norges Eiendomsmeglerforbund baserer seg på er hentet fra alle salg på Finn.no. Det dreier seg om rundt halvparten av alle solgte boliger i landet.

På eneboliger steg prisene med 1,1 prosent fra februar til mars, og det var 4,3 prosent høyere enn i mars 2007. For delte boliger (rekkehus) og leiligheter var stigningen noe mindre.

Tregere marked
I Stavanger-området var prisveksten forholdsvis kraftig, sammenlignet med landsgjennomsnittet.

- I dette området ser vi en til dels stor oppgang, mens det for eksempel i Bergens-området er en liten nedgang, sier Tveter som også la fram tall som viste at omsetningshastigheten på boliger ikke lenger er den samme.

- Vi ser helt klart at det er blitt et tregere marked, sier Tveter.
På landsbasis var prisene i mars 332 prosent høyere enn i forrige bunnår i 1992 og 202 prosent høyere enn i siste toppår i 1987.

OBOS svakt ned
I løpet av årets tre første måneder har prisene på OBOS-tilknyttede leiligheter steget med 1,3 prosent. Gjennomsnittlig pris i mars var 0,5 prosent lavere enn i februar og 7 prosent lavere enn i mars 2007.

- Prisutviklingen viser et stabilt boligmarked som er mer robust enn mange har fryktet, sier konsernsjef Martin Mæland i OBOS.