Skjerpet kontroll

Kommunalminister Magnhild Meltveit Kleppa røpet litt om de nye kontrollkravene som kommer i den nye plan- og bygningsloven.

- Den nye loven gir svar på mange utfordringer. Utfordringer knyttet til mange byggfeil og byggskader. Behov for krav til universell utforming. Behov for mer oppfølging av tiltak og foretak. Et søknadssystem som bør forenkles. Dessuten må loven være mer oversiktlig, sa Kleppa under sitt innlegg på Byggedagene.

Hun avslørte også at loven ikke kommer før påske, som tidligere annonsert, men etter.

Det knytter seg stor spenning til de nye kontrollkravene i Plan og bygningsloven, og det var dette statsråden brukte mest tid på. Uavhengig kontroll var nøkkelordet:

* Uavhengig kontroll etter objektive krav.
* Uavhengig kontroll når kommunen krever det.
* Uavhengig kontroll når departementet krever det

- Tanken er at kontrollen skal utføres av uavhengige spesialiserte kontrollforetak. Lokal kontroll blir opprettholdt. Sier seg selv at det må være overgangsordning og at det vil ta tid. Vi skal ha en grundig runde i forhold til forskrifter, sa kommunal- og regionalministeren.

- Det skal være frivilllig sentral godkjenning, men obligatorisk lokal godkjenning. Kontrollforetakene må ha sentral godkjenning, la hun til.

Kleppa understreket at de som ikke har et godt kvalitetsarbeid skal bli utsatt for strengere kontroll.

- Plan- og bygningsloven skal speile og styre utviklingen. Det er lagt ned et grundig utrednings- og forberedningsarbeid. Jeg håper dette blir en god lov både for forbrukere, kommuner og bransjen, avsluttet Kleppa.