Kraftig prisfall på strøm

Spotprisen på strøm har falt kraftig den siste uka. I Oslo har prisen falt fra vel 30 øre/kWh onsdag 20. februar til 23 øre/kWh onsdag 27. februar.

- Vi har hatt en mild vinter de siste ukene. Det har medført at folk bruker mindre strøm. Samtidig har snøsmelting og nedbør ført til at kraftprodusentene må produsere i overkant av normalt. Dermed har tilbudet blitt større enn etterspørselen, sier kommunikasjonsdirektør Lars Galtung ved den nordiske kraftbørsen Nord Pool til NTB.

Det finansielle markedet forteller at markedet forventer priser på mellom 25 og 26 øre per kilowattime i mars. Dermed kan det se ut til at forbrukerne kommer seg rimelig greit gjennom denne vinteren hva strømpriser angår. Lite peker i retning av noen kraftig prisstigning nå.

I forkant av denne vinteren ble det strammet inn på CO2-kvotene i Europa, og en CO2-kompensasjon på rundt 15 øre er innbakt i dagens strømpriser i Norge. Det viser seg nå at importen av strøm til Norden har vært minimal. I januar var Norden netto eksportør av strøm. Dermed har effekten CO2-innstrammingen ikke vært så veldig merkbar.