Tuva på vei mot kysten

Vindstyrken var torsdag morgen allerede oppe i stiv kuling på sørlandskysten. Stormen Tuva vil treffe i løpet av formiddagen.

Stormen blir trolig ikke fullt så kraftig som meteorologene først ventet.

- De heftigste stormkastene kommer i Skagerrak. Vi går glipp av det aller verste, og det kan vi nok bare være glade for, sier vakthavende meteorolog Vibeke Thyness ved Meteorologisk institutt til NTB.

Meteorologisk institutt sendte onsdag ut ekstremværvarsel for strekningen Farsund til svenskegrensen for stormen Tuva.
Torsdag morgen blåste det allerede full storm i Nordsjøen. Tuva vil først treffe Vest-Agder, og uværet beveger seg østover i løpet av dagen.

Uvær i fjellet

Tuva vil blåse rett mot land, noe som betyr økt risiko for ødeleggelser. Særlig båter, kaianlegg og sjøbuer er utsatt.

- Også kysten av Rogaland og sørlige deler av Hordaland vil få vindstyrke opp i storm, men her blåser vinden langs kysten, og det blir dermed mindre ødeleggelser, sier Thyness.

De verste stormkastene kommer i kystområdene i agderfylkene, Telemark, Vestfold og Østfold. Men også på resten av Østlandet og i fjellområdene blir det mye dårlig vær.

- I fjellet vil det blåse storm i perioder, og det blir ganske mye nedbør. Det betyr vanskelige kjøreforhold på fjellovergangene, sier Thyness.
Østlandet slipper unna ekstremvær, men det blir skikkelig surt og kaldt.
- Vi får nok sterke vindkast også her, det er ventet mye nedbør. Det kan jo skape en del vansker for folk, sier meteorologen.

Lokale oversvømmelser

Norges vassdrags- og energidirektorat har sendt ut varsel om fare for lokale oversvømmelser. På grunn av mye nedbør og mildt vær de siste ukene, er vassdragene følsomme for mer regn, og dessuten kan is og snø tette igjen avløp.

- Mange steder i Telemark, Vestfold og Østfold er det frost i bakken. Da kan det bli en god del overflatevann, sier Thyness.

Stormen vil minke til sterk kuling torsdag kveld, og Tuva vil ventelig gå over i løpet av kvelden og natten. Men allerede fredag morgen er det nytt uvær på vei.

- Vi venter en arvtaker fredag morgen i de samme områdene, men det blir trolig ikke like kraftig som Tuva. Foreløpig har vi ikke vurdert det som nødvendig å sende ut ekstremværvarsel, sier Thyness.

- Etter dette ser det ut til å roe seg for helgen. Det får være den gode nyheten, legger hun til.