Stoltenberg søker råd hos klimaekspertene

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) vil være best mulig oppdatert på de faglige sidene ved klimatruslene før han kaster seg ut i kampen for et bedre miljø, hjemme og ute. Nå søker han råd hos landets fremste klimaeksperter.

 

En mørk januarettermiddag sitter statsministeren, miljøvernminister Erik Solheim (SV), stabssjef Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen og fem av Norges lyseste naturvitenskapelige klimahoder i et møterom i 15. etasje i regjeringsblokken.
Statsministeren er på skolebenken. Han spør og graver og noterer flittig, mens de mer eller mindre fryktinngytende plansjene med tall og statistikk om rekordstor bresmelting, villere vær, økende tørke og global oppvarming vises på en stor skjerm. Utsiktene er dystre. I lyset fra videoframviseren er alvoret tydelig å lese på alles ansikter.

Varmerekorder
Særlig en sekvens som viser temperaturøkninger fra 1800-tallet og til vår tid, feier bort den siste rest av mulig tvil. De mørkegule og rødlige feltene som viser sterk økning, har spredd seg faretruende siden 90-tallet. Varmerekordene slås hvert år, slik har det vært i 12 av de siste 13 årene.

- Dette er faglig påfyll. Jeg ønsker en dypere forståelse av de svært sammensatte klimaproblemene. Det er viktig med robust kunnskap for å drive miljøkampen videre. I dag har landets fremste forskere på dette området gitt oss den siste og mest oppdaterte informasjon og de nyeste prognoser om hva som vil skje. Det kan knapt herske tvil om faktagrunnlaget, sier Stoltenberg.
Statsministeren har ambisjoner om å påvirke den globale miljødebatten og vil i løpet av året gjøre flere reiser til områder som er, eller vil bli, spesielt utsatt. Allerede til uken går turen til Antarktis. Senere skal skogsområder i Afrika og Brasil studeres nærmere. I 2008 blir det klima og skole for alle pengene, slik statsministeren lovet i sin nyttårstale.

Bli bedre politiker
- Jeg søker kunnskap for å bli en bedre politiker og for å kunne ta bedre avgjørelser. Møtet i dag har ikke tatt for seg virkemidlene for å få ned utslippene. Det kommer senere, og da melder de politiske avveiningene seg med full tyngde. Nå har vi konsentrert oss om det vitenskapelige grunnlaget, de prosessene som allerede er i gang, og som kan dokumenteres, sier statsministeren engasjert.
Seansen med forskerne var ikke et engangstilfelle. Stoltenberg skal utover våren ha tilsvarende samtaler med eksperter på andre områder innenfor

Klimaproblematikken.
Denne gang var det følgende panel som delte sin ekspertise med statsministeren: Terje Berntsen ved Cicero og Universitetet i Oslo, Eystein Jansen ved Bjerknessenteret, Kim Holmén ved Polarinstituttet, Øystein Hov ved Meteorologisk institutt og Helge Drange ved Nansensenteret/Bjerknessenteret.