Prisstigning øker risikoen for renteøkning

Risikoen for en ny renteøkning økte etter at det ble kjent at prisene i fjor steg mer enn ventet.

 

Inflasjonstallene fra Statistisk sentralbyrå torsdag overrasket analytikerne. Tolvmånedersveksten for konsumprisindeksen (KPI) fra desember 2006 til desember 2007 ble på 2,8 prosent. Justert for avgiftsendringer og energivarer, steg kjerneinflasjonen (KPI-JAE) med 1,8 prosent de siste tolv månedene.

- Mottas med applaus
- Tallene gir oss nok et argument for at rentetoppen ikke er nådd i Norge. Regn med minst en renteøkning på 0,25 prosent i løpet av våren, sier sjeføkonom Øystein Dørum.

Han sier at årene med for lav rente og høy økonomisk vekst begynner å betale seg, og tror at tallene for prisstigningen vil bli mottatt med applaus i Norges Bank.

Nordeas sjeføkonom, Erik Bruce, tror ikke at Norges Bank vil sette opp styringsrenta på sitt rentemøte i slutten av januar, men mener også at tallene for prisstigningen øker mulighetene for en renteøkning senere i år.
- Det er mulig prisstigningen vil øke mer enn det Norges Bank har forutsett for januar, og da er det enda mer sannsynlig at renta vil bli satt opp, sier Bruce.

Vedlikehold
Det har vært stor prisøkning på produkter til vedlikehold og reparasjon av boliger det siste året, med en økning på 8,7 prosent.
- Har du prøvd å få tak i en elektriker i det siste? Hva gjør man nå etterspørselen overstiger tilbudet? Da må prisen opp for å klarere markedet, forklarer Øystein Dørum.