Oppkjøp i Danmark og Baltikum

Optimera Gruppen har kjøpt Danmark tredje største byggevareaktør DLH samt gjort prinsippavtale om kjøp av Estland-baserte Famar-Desi. 

Oppkjøpene inngår i Optimera Gruppens nordiske vekstplaner og vil øke konsernets årlige omsetning med nær tre milliarder kroner.

Avtalen mellom Optimera Gruppen og børsnoterte DLH omfatter kjøp av DLHs byggevaredivisjon som med 19 utsalgssteder og 550 ansatte er Danmarks tredje største aktør i byggevaremarkedet. Åtte av utsalgsstedene er rene proff-utsalg, mens ti er kombinerte proff- og gjør-det-selv byggevarehus. I tillegg kommer et distribusjonssenter. Proffomsetningen utgjør ca 80 prosent av totalomsetningen på rundt to milliarder kroner.

Denne virksomheten består av DLH Træ & Byg AS og Holten Lange AS med ti byggevarehus, åtte proffutsalg og ett distribusjonssenter. De 18 utsalgsstedene markedsføres under navnet XL-Byg – Horneman. Virksomheten har 550 ansatte.

Prinsippavtalen om oppkjøp av Estland-baserte Famar-Desi sikrer Optimera enerett til å føre kjøpsforhandlinger. Når oppkjøpet gjennomføres, blir Estlands ledende grossist og detaljist innen byggevare en del av Optimera og dets eierselskap Saint Gobain Distribution Nordic (Saint Gobain DN).

Famar-Desi har 14 utsalgssteder i Estland og to i Latvia, med omkring 700 ansatte. Den samlede omsetningen i 2006 var ca 900 millioner norske kroner. Omsetningen til proff-markedet utgjør omlag 60 prosent.

Etter Saint-Gobains oppkjøp av Dahl-gruppen i 2004 og Optimera Gruppen i 2005 markerer oppkjøpene i Danmark og Estland en ny fase i arbeidet med å styrke den nordiske posisjonen. Når oppkjøpene er gjennomført vil Saint Gobain DN få en samlet årlig omsetning på rundt 28 milliarder kroner.

Optimera har vokst kraftig i Norge og Sverige de siste årene, både gjennom oppkjøp og organisk vekst. Nå skal byggevarevirksomheten satse bredere i det nordiske markedet.

– Dette er en viktig milepæl for vår felles strategi for nordisk vekst. Vi må ha god styrefart i eksisterende virksomhet før vi går inn i nye markeder, og det har vi nå. Etter å ha jobbet målbevisst med utvikling og vekst i våre norske og svenske byggevarevirksomheter, føler vi oss godt forberedt til å satse bredere i det nordiske markedet. Vi deler Optimeras ambisjoner, og det muliggjør en slik satsning, både strategisk og finansielt, sier Kåre Malo som er konsernsjef i Saint-Gobain DN og styreleder i Optimera Gruppen.

– Vi har med interesse fulgt utviklingen til både DLH og Famar-Desi en periode, og for oss vil disse oppkjøpene representere en utmerket base for videre satsing i Danmark og Baltikum. Begge virksomhetene harmonerer godt med Optimeras satsing på det profesjonelle markedet, kommenterer Harald Tyrdal som er konsernsjef i Optimera Gruppen.

– DLHs byggevarevirksomhet vil inngå som en enhet Optimera Gruppen, og blir dermed en del av et konsern som bevisst rendyrker sin satsing på byggevarer i det nordiske markedet. Dette vil styrke mulighetene for ytterligere vekst i Danmark. Det skal også bidra til å skape en enda mer attraktiv aktør for så vel medarbeidere som kunder, fremholder Tyrdal
Endelig kjøpsavtale knyttet til kjøpet av Famar-Desi ventes å være på plass i januar 2008.

Begge oppkjøpene forutsetter godkjenning hos nasjonale og europeiske konkurransemyndigheter, samt tilfredsstillende gjennomføring av en due diligence-prosess.

Optimera Gruppen, som eies av Saint Gobain Distribution Nordic (Saint Gobain DN), kjøper Danmarks tredje største byggevareaktør. Samtidig er det inngått en prinsippavtale om et oppkjøp som kan gi Optimera et solid fotfeste i Baltikum.