Renten heves til 5,25 prosent

Norges Banks hovedstyre besluttet i dag å sette opp styringsrenten med 0,25 prosentenheter til 5,25 prosent med virkning fra 13. desember 2007. 

– Inflasjonen er lav, men på vei opp, og derfor øker vi renten. Veksten i norsk økonomi har vært sterkere enn ventet. Etterspørselen etter arbeidskraft stiger raskt, og husholdningenes konsum har økt mer enn ventet, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.

Siden begynnelsen av november har uroen i penge- og kredittmarkedene tiltatt, og utsiktene for verdensøkonomien er blitt mer usikre. Boligprisene i Norge har falt i høst. De kortsiktige rentene i pengemarkedene er vesentlig høyere enn forventningene til styringsrentene skulle tilsi. Disse forholdene taler for å holde styringsrenten uendret.

På den andre siden har hovedstyret lagt vekt på at veksten i norsk økonomi har vært sterkere enn ventet. Etterspørselen etter arbeidskraft stiger raskt. Husholdningenes konsum har økt mer enn ventet. Norges Banks regionale nettverk bekrefter bildet av fortsatt god vekst i økonomien. I tillegg har den norske kronen svekket seg noe mot de fleste valutaer.

Den samlede konsumprisveksten har tatt seg markert opp som følge av sterk økning i strømprisene og ventes å tilta videre. I siste Pengepolitisk rapport anslo vi at den underliggende konsumprisveksten vil tilta gradvis og komme opp i rundt 2 prosent i andre halvår neste år.

– Vi har som et alternativ vurdert å holde renten uendret, men samlet mener vi det er riktig å øke renten nå. Høyere rente bidrar til at kapasitetsutnyttingen i økonomien etter hvert kan avta, slik at inflasjonen ikke blir for høy, sier sentralbanksjef Svein Gjedrem.