Byggeskikkpris til St. Olavs

Trondheim kommune har delt ut byggeskikksprisen 2007 til første fase av sykehusutbyggingen St. Olavs Hospital, melder Helsebygg Midt-Norge. 

Varordfører Knut Fagerbakke begrunnet prisen slik da den ble delt ut i Rådhuset 11. desember:

"Da "RIT lækkert" i 1995 ble valgt som vinner av idékonkurransen om et nytt sykehus på Øya, valgte en samtidig et sykehus som satte byen og befolkningen i sentrum. Vinnerutkastet - utarbeidet av FRISK Arkitekter AS – viste et dristig og nyskapende prosjekt. Vanligvis er sykehus profesjonsorienterte. I mindre grad har et sykehus tidligere blitt utformet på pasientene og pårørendes vegne. Og i enda mindre grad har en så kompleks oppgave fått mulighet til å sette et sterkt fokus på sitt forhold til byen for øvrig.

Juryen ønsker å berømme valget og gjennomføringen av det overordnede plangrepet. Den valgte kvartalstrukturen muliggjør flotte dagslys- og utsiktsforhold, bryter ned sykehuset til fattbare deler, minsker skillet mellom det relativt lukkede sykehusmiljøet og byen forøvrig, og letter orienteringsmulighetene for både pasienter, pårørende, besøkende, studenter og ansatte. Kvartalsstrukturen er dessuten et av de viktigste kjennetegnene på Trondheim by - fra Cicignons byplan fra 1681 til Sverre Pedersens reguleringsplan av nettopp Øya fra 1914.

Byggefase 1 ble fullført i 2006 med Pasienthotellet, Laboratoriesenteret, Kvinne-barn-senteret og Nevrosenteret. Når byggefase 2 går mot slutten og høyblokka rives i 2010, vil det gjennomgående gateløpet åpne utsikten til Marienborg og Byåsen og ytterligere knytte byen sammen mellom øst og vest. Vi begynner allerede nå å se dimensjonene av en fantastisk ny medisinsk bydel med arkitektur på et høyt internasjonalt nivå.

Juryen er særlig imponert over samspillet mellom bygningene, uterommene og kunsten. Uterommene har en gjennomført høy standard helt fra de monumentale, som Olav Kyrres gate, til de intime takterrassene. Og kunsten er tidlig integrert i planleggingen og har fått en sentral plass i prosjektet er til glede for oss alle.