Ankesaken mot Scancem-sjef starter

Tirsdag starter ankesaken mot tidligere Scancem-sjef Tor Egil Kjelsaas i Borgarting lagmannsrett.

Kjelsaas ble i Asker og Bærum tingrett i september i fjor frifunnet for anklagene om å ha stukket unna deler av selskapets bestikkelser i Afrika på 1990-tallet.

Tor Egil Kjelsaas var generalkonsul for Ghana, Norcems Ghana-sjef fra 1969 og senere Scancems regionsjef for Afrika. Han ble stevnet av tyske Heidelberg som overtok selskapet i 1999, for å ha stukket unna 25 millioner kroner av bestikkelsespengene. Det norske sementkonsernet betalte på 1990-tallet bestikkelser for titalls millioner kroner til høytstående afrikanske politikere via anonyme bankkonti i Luxembourg og Sveits.

I dommen fra tingretten heter det blant annet at «når Scancem International ANS selv aksepterer og medvirker til et system som det beskrevne, kan de ikke senere bruke systemets mangel på notoritet mot sine ansatte».

Også IOC-medlem Gerhard Heiberg var involvert i saken, og vitne i tingretten. Ifølge Dagens Næringsliv skal Heiberg i 2006 ha forsøkt å stanse rettssaken, fordi han mente den ville skade alle parter.

Heiberg var konsernsjef i Norcem fra 1972, senere konsernsjef og styreleder i Aker Norcem og i en årrekke generalkonsul for Togo i Norge.

- Vi måtte betale da vi skulle inn i Togo. Det var stort sett bestikkelser i alle land, forklarte Heiberg i tingretten.