Fra TerraWatt til TerraMatt

I sin tid fikk vi uttrykket en Mong etter overskridelsene på Mongstad. Nå etter at flere nord-norske kommuner er lurt trill rundt av meglerselskapet Terra kan vi tilføre et nytt ord til det norske språk, nemlig TerraMatt.

Man blir både matt og oppgitt over hvordan kyniske meglere har manipulert med grådige rådmenn og ordførere som igjen har ført sine kommunestyrer bak lyset.
At det går an at så mennesker kan være så grenseløs og enfoldige dumme skjønner ikke vi. Men noen mennesker synes helt å miste dømmekraften dersom noen henger opp fremtidsbilder om evig liv og lykke. At man må lånefinansiere fremtidige Terrawatt-timer, er jo selvsagt i en slik setting.

Vanligvis husker vi bare i 14 dager og knapt det. Mange har derfor for lengst glemt alt det tøvet som skjedde på slutten av 80-tallet da vi hadde en skikkelig boom her i landet. Da badet man nærmest i lånefinansiert champagne. Men det kom en blåmandag. Bare i byggenæringen mistet vi 60 000 arbeidsplasser.

Det er kanskje grunn til en liten advarsel. Og etter det som har skjedd i Terra-systemet (eiet av mange små og sindige lokale sparebanker) går nå denne advarselen først til bank- og finansinstitusjoner. Der er det nemlig ikke magamål og forstand når " pengene i kisten klinger".

Vi sier likevel - ta til vettet før det er for sent. Den advarselen kan kanskje også andre ta til seg.