Økte lønnsinntekter

Husholdningenes disponible inntekt utenom aksjeutbytte var 2,6 prosent høyere i 3. kvartal sammenlignet med samme kvartal i 2006, melder SSB. 

Lønnsinntektene økte med 8,7 prosent i husholdningssektoren. Dette har sammenheng både med generell lønnsøkning og høy vekst i sysselsettingen. Det var blant annet 90 000 flere sysselsatte i 3. kvartal enn samme kvartal året før. De tre første kvartalene i 2007 lå lønnsinntektene om lag 9 prosent høyere enn samme periode året før. Formuesinntektene eksklusive aksjeutbytte viste om lag 40 prosent økning sammenlignet med samme periode i fjor, både som følge av økte innskuddsbeholdninger og økte rentesatser.

Pensjoner og stønader fra det offentlige som utgjør nærmere en tredel av disponibel inntekt, økte med 4,6 prosent fra 3. kvartal 2006 til 3. kvartal 2007. Årsaken til den moderate veksten er at enkelte stønadstyper som arbeidsledighetstrygd, attføring og utdanningsstønader har blitt redusert og trekker ned veksten.

Inntektsutviklingen har i de senere år vært sterkt påvirket av svingningene i mottatt aksjeutbytte. Størrelsen på aksjeutbyttene har i stor grad vært skattemotiverte. Ifølge SSBs aksjestatistikk mottok norske husholdninger og ideelle organisasjoner om lag 7,6 milliarder kroner i aksjeutbytte i 2006, etter at de mottok om lag 100 milliarder kroner året før. Den nye informasjonen om aksjeutbyttene er nå integrert i inntektsregnskapet. Det er foreløpig lagt opp til en viss vekst i utbetalt aksjeutbytte fra 2006 til 2007, men det må understrekes at de foreløpige anslagene er svært usikre.

Husholdningenes konsum har økt sterkt over en periode og både i 2. kvartal og 3. kvartal var konsumet høyere enn den disponible inntekten. Det betyr at sparingen har vært negativ disse kvartalene. I 3. kvartal var sparingen -12,6 milliarder kroner.