Strengere krav til vinduer og ytterdører

Nordisk Miljømerking arbeider nå med forslag til strengere miljøkrav for svanemerkede vinduer og ytterdører.

 

Et svanemerket vindu er et klimavennlig vindu som er energieffektivt fordi det slipper ut minst mulig varme og slipper inn solenergi. Det er produsert med lavest mulig miljøbelastning fra kjemikalier og ved utvinning og valg av råvarer og leveres med instruksjoner for montering, bruk og vedlikehold. De samme kriteriene gjelder for en svanemerket dør.

De viktigste materialene som brukes ved produksjon av vinduer og ytterdører, er glass, tre, plast og metaller som for eksempel aluminium. Plast og metall kan forekomme i ulike profiler, lister, beslag, folie eller belegg. I produksjon av vinduer kan også ulike impregneringsmidler og overflatebehandling, sparkel, lim, fugemasse og gass brukes. Og i dører brukes isoleringsmateriale. Når vinduers og ytterdørers livssyklus studeres, er forskjellen mellom de tillatte materialene relativt små.

Vinduer og ytterdører har lang teknisk levetid. Den største miljøbelastningen er knyttet til energitap fra oppvarmet bygning der dør eller vindu er montert. Energitap hos vinduer beskrives med en såkalt varmegjennomgangskoeffisient, en U-verdi - og ved solenergigjennomtrengning, den såkalte G-verdien. For at et vindu skal kunne svanemerkes, kreves en U-verdi på 1,3 W/m2K eller lavere i størrelsen 12x12 m. G-verdien skal være minimum 52±2 prosent - slik at solenergien kan bidra til oppvarming av bygningen.

For ytterdører bestemmes også energitap ved hjelp av varmegjennomgangskoeffisienten - U-verdien - og av døras lufttetthet. En svanemerket dør skal ha en U-verdi på 1,0 W/m2K eller lavere og en lufttetthet på minst 600 Pa.

Miljømerking stiller også krav til kjemikalier, impregnering, kildesortering av produksjonsavfall og tilsetningsstoffer i plast ved produksjon av vinduer og dører. Disse kravene gjelder også underleverandører av isolerglasselementer, karmar och buer. Det er krav om at 70 prosent av det massive treverket i ytterdøra skal komme fra sertifisert, bærekraftig skogbruk.

Produsenten av et svanemerket vindu eller en svanemerket ytterdør skal gi ti års garanti på produktet, og produktet skal leveres med informasjon om anbefalt vedlikehold.

Nordisk Miljømerking regner med at kravene til materialer blir mer spesifikke i neste versjon av miljøkrav til svanemerkede vinduer og ytterdører. Siden den største miljøbelastningen knyttet til vinduer og ytterdører er energitap fra bygningen der døra eller vinduet er montert, vil de nye kravene til svanemerkede produkter også justere ned grensen for maksimalt energitap.