Hjelpeorganisasjonene rammes av boligskatt i utlandet

Også norske hjelpeorganisasjoner blir rammet av regjeringens forslag om å skattlegge ansatte med fri bolig i utlandet.

 

Kommunikasjonssjef Rolf Vestvik i Flyktninghjelpen vil nå samle norske hjelpeorganisasjoner for å stoppe regjeringens forslag. Han mener stadig mindre av pengene når fram til de som trenger det mest, og betegner forslaget som beskatning av nødhjelp.

- Regjeringens skattepolitikk er nødhjelpsfiendtlig, sier Vestvik til P4.
Kirkens Nødhjelp slutter seg til Flyktninghjelpens initiativ, opplyser generalsekretær Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp til NTB.

- For Kirkens Nødhjelp vil ikke et skatteforslag berøre så veldig mange. Trolig er det snakk om 30-40 stillinger hos oss. Men nettopp et så lavt antall gjør at regjeringens forslag framstår som smålig. Det er snakk om småpenger som staten vil drive inn på denne måten, sier Sommerfeldt til NTB.

- Lønnspress
Sommerfeldt viser til en sak i Høyesterett der det ble slått fast at det skulle være likebehandling av alle nordmenn i utlandet, uansett arbeidsgiver. Saken ble reist av næringslivet som mente det var feil at de måtte betale skatt mens diplomater slapp unna.

- Konklusjonen var at alle skulle få Utenriksdepartementets betingelser. Men nå gjør Finansdepartementet det motsatte, og alle må betale skatt av fordelen ved fri bolig. Det betyr økt byråkratisering, og ytterligere forskjellsbehandling av våre ansatte ved at de vil få ulike forhold avhengig av om de også må betale skatt i landet de arbeider i eller ei. Over tid vil dette føre til økt lønnspress, sier Sommerfeldt.

- Dyre boliger
KNs generalsekretær viser til at man innenfor FN-systemet har høyere lønn, men ansvar for egen bolig selv. Men Sommerfeldt sier det vil være helt urimelig for en hjelpeorganisasjon som arbeider i land med vanskelige forhold at de ansatte må finne egen bolig. Boligkostnaden blir som regel uforholdsmessig høy.
- At staten i tillegg skal kreve skatt på fordelene, er ikke et reelt alternativ. Vi synes dette er smålig, og mener det vil føre til byråkratiske kostnader både hos oss og også hos likningsmyndighetene, sier Sommerfeldt til NTB.