Renteutviklingen avgjørende

Vi ser nå tydelige tegn til at boligbyggingen går ned. Behovet og etterspørselen er der, men rentespøkelset begynner nå for alvor å komme opp på himmelen. Psykologi betyr langt mer enn man kan ane når det gjelder kjøp av bolig.

Vi mener at det vil være klokt at Norges Bank nå stanser opp den rentespiral man har startet på. Vi mener at renten nå er høy nok. Går den videre opp er vi redd for at dette vil ramme boligbyggingen spesielt hardt. Dette gjør at vi bare skyver problemene foran oss.

Det blir stadig flere folk her i landet - og behovet er som sagt stort for nye boliger. Stopper dette salget opp vil det fort akkumulere seg et betydelig behov. Det kan igjen drive bruktboligprisene enda høyere. Vi vet at i deler av landet, spesielt da i sentrale deler av Oslo, så er bruktboligprisene kommet at for høyt. Dette rammer spesielt alle de som skal inn på boligmarkedet for første gang. Stanser nybyggingen kan problemene bli betydelige.

Økonomi er ikke noe enkelt fag. Det er ingen fasit når det gjelder hvor rentenivået skal ligge. Men vårt råd er at man nå er føre var.