Salgsfall truer boligbyggingen

- Fortsetter fallet i nyboligsalget videre nå, vil boligbyggingen bli rammet og kan til neste år ramle et godt stykke ned på 20 000 tallet.

Det er administrerende direktør Per Jæger hos Boligprodusentene som sier dette til Byggeindustrien i forbindelse med at foreningens boliganalyse for årets tre første kvartaler nå foreligger.

Nok medisin

- Vårt råd til sentralbanksjef Svein Gjedrem er at han avstår fra et nytt rentehopp på onsdagens rentemøte i Norges Bank. Hans medisin fungerer veldig godt, og nå har vi fått nok, fremholder Jæger.

Boligprodusentenes ferske tall viser at tredje kvartal i år er andre kvartalet på rad som gir negative resultater på alle indikatorer når det gjelder boligaktiviteten. Det er fortsatt høy aktivitet innen boligbyggingen, men nå begynner også igangsettingstallene å falle selv om det foreløpig ikke er mer enn drøye 1,6 prosent i forhold til samme kvartal i fjor.

Tøff salgsnedtur

Adskillig mer dramatisk er salgsutviklingen for nye boliger hvor markedet nå opplever det femte kvartalet på rad med nedgang. Og nedturen er nå så kraftig at tredje kvartal i år er på det laveste nivået som er registrert siden første kvartal 2003.

Salget falt med over 13,2 prosent i forhold til foregående kvartal og 12,5 prosent i forhold til samme kvartal i fjor. For årets tre første kvartaler har salget falt med 13,4 prosent i forhold til samme periode i fjor.

- Et høyt aktivitetsnivå har nok til en viss grad ført til at boligaktørene har prioritert nyboligsalget mindre. Bedriftene har vært opptatt av ikke å pådra seg mer enn man kan levere. Dessuten er det uheldig at investorer realiserer sine boligkjøp samtidig og i praksis påfører boligbyggerne konkurranse i egne prosjekter. Og endelig vil den kraftige byggekostnadsutviklingen påvirke fortjenestemarginene som igjen kan forårsake at prosjekter utsettes eller skrinlegges, forklarer Per Jæger.

Fall i ordrereserven

Den negative utviklingen for boligmarkedet understøttes av at ordrereserven har vist en markant fallende tendens siden annet kvartal i fjor. Falle i forhold til samme tid i fjor er på nærmere 13 prosent.

- Hvis denne tendensen ikke snart snur, vil dette påvirke den samlede boligproduksjonen negativt de neste årene, kommenterer Jæger som antyder at boligbyggingen kan ramle et godt stykke ned på 20 000 tallet etter å ha ligget over 30 000 de tre siste årene.