Ny standard rundt energibehov

En ny Norsk Standard med beregningsregler og inndata for å dokumentere bygningers totale årlige energibehov og energiytelse er nettopp utgitt av Standard Norge.

Standarden NS 3031 skal gjøre det mulig for bygningsingeniører, VVS-ingeniører, enøk-rådgivere, arkitekter og produsenter innenfor bygg-, anleggs og eiendomsnæringen å beregne og dokumentere bygningers forventede energibehov. Den vil dessuten være viktig når man skal dokumentere at man har oppfylt energikravene i teknisk forskrift (TEK) til plan- og bygningsloven. Plan- og bygningslovens veiledning til teknisk forskrift refererer allerede til standarden.

Direktør Olav Berge i Statens bygningstekniske etat ønsker den nye standarden velkommen.

- Dette er et nødvendig verktøy for å få tatt i bruk de nye energireglene i TEK og for å oppnå stadig mer energieffektive bygg, sier han.

Standarden vil også fungere som en referansestandard til den kommende ordningen med energimerking av bygninger. Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE) som har ansvaret for implementeringen av EUs Bygningsenergidirektiv i Norge, har deltatt i utviklingen av bygningsenergistandarden.

- NVE vil basere den kommende energimerkeordningen for bygninger på den nye standarden, uttaler vassdrags- og energidirektør Agnar Aas.

Boligprodusentene har i lengre tid etterlyst egnede verktøy for energivurdering av bygg og er tilfreds med at beregningsstandarden nå foreligger.
- Boligprodusentene imøteser en ny standard for å beregne bygningers totale energibehov og vil samtidig flagge behovet for enkle og brukervennlige beregningsprogrammer som regner etter reglene i NS 3031, påpeker administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening.

Administrerende direktør Mats Eriksson i Norsk Ventilasjon og Energiteknisk Forening mener det er særlig viktig at den nye standarden setter fokus på bygningers totale energibehov ved at det tas hensyn til så vel bygningskroppen som tekniske installasjoner.

- Det er slik helhetstenking som er nødvendig for å bedre bygningers energieffektivitet, understreker han.

Mange høringsuttalelser
Arbeidet med NS 3031 har allerede fått stor oppmerksomhet i bygg-, anleggs- og eiendomsnæringen, og mange aktører i næringen har kommentert høringsutkastet til standarden. Flere av innspillene er ivaretatt i den endelige standarden som nå foreligger.

Revisjonen av NS 3031 er gjennomført av flere grunner. Det er kommet en serie europeiske standarder for beregning av bygningers totale energibehov, behovet for levert energi, primærenergi og det resulterende CO2-utslipp. NS 3031 kompletterer nå de europeiske standardene og gir nasjonale valg og verdier som skal brukes i beregningene.

Bruk
NS 3031:2007 Beregninger av bygningers energiytelse - Metode og data kan blant annet brukes til å

• vurdere om bygninger tilfredsstiller energikravene i teknisk forskrift
• dokumentere energibehov i henhold til energimerke for bygninger
• optimalisere energiytelsen til bygninger ved å bruke metoden på alternative løsninger
• vurdere virkningen av mulige energitiltak på nye og eksisterende bygninger både med hensyn på redusert energibruk, CO2-utslipp og reduserte energikostnader
• anslå framtidig behov for energiressurser på nasjonalt og internasjonalt nivå ved å beregne energibehovet for flere bygninger som kan anses som representative for hele bygningsmassen.

Den nye utgaven av NS 3031 erstatter 4. utgave fra mai 1987. Standarden erstatter også reglene i NS 3032 Bygningers energi- og effektbudsjett og er utarbeidet i Standard Norges komité SN/K 34 "Energi i bygninger".