Varsler lang erstatningssak

Nedre Romerike Vannverk (NRV) vil minst kreve 67,3 millioner av tidligere sjef Ivar T. Henriksen og de andre som er tiltalt for å ha tappet selskapet. Selskapet er forberedt på flere rettssaker i årene som kommer.

Det kom fram da det kommunale selskapets advokater la fram oversikten over tapene under rettssaken Nedre Romerike tingrett torsdag. Ivar T. Henriksen (69), han sønn Pål H. Henriksen (36), slamkjører Eilert Støen og daglig leder Hallvard E. Aanonli er alle tiltalt for å ha tappet NRV og Sentralrenseanlegget RA 2 for mange millioner kroner.

Erstatning uansett
Også entreprenørselskapet Peab sitter på tiltalebenken. Selskapets representant var den eneste som ikke kategorisk avviste skyldspørsmålet da rettssaken startet mandag, men reserverte seg med å si at det i så fall dreide seg om den tidligere direktøren.

Selv om enkelte av de tiltalte skulle bli frifunnet i straffesaken, kan de likevel bli idømt å betale erstatning.

- Dersom de saksøkte blir straffedømt, bør det ikke by på store problemer for retten å ilegge erstatningskrav. Og i den grad de skulle bli frifunnet, så vil det bli anført at det likevel er grunnlag for erstatning. Det er fordi uaktsomhet er nok, sier advokat Asle Bjelland til Romerikes Blad.

Flere kan saksøkes
Da saken startet mandag, varslet også styreleder Per A. Sandvik at det kunne bli aktuelt å kreve erstatning fra andre som burde ha merket tappingen av selskapet. Selskapet er forberedt på å kreve minst 50 millioner kroner til fra flere parter etter at straffesaken er avsluttet.

- De økonomiske mislighetene pågikk over mange år, og flere burde ha reagert, sa Sandvik til NTB da saken startet.

Det var de prisbelønte journalistene Siri Gedde-Dahl og Anne Hafstad i Aftenposten som avslørte hva som skjedde ved vannverket og som utløste etterforskningen fra Økokrim i 2005.