Tetter varebilhull

Vegdirektoratet vil øke størrelsen på den såkalte "statskassa". Dermed kan en rekke populære biler bli vesentlig dyrere, skriver bilnorge.no på sin nettside.

Vegdirektoratet har i lang tid sett seg lei på at mange personbiler, spesielt større flerbruksbiler og SUVer, blir registrert som varebiler. Disse betaler bare 22 prosent av de avgiftene som beregnes for personbiler, og dermed blir det færre kroner i statskassa.

Bilene er populære hos de som ønsker en komfortabel bil men klarer seg med to seter, ikke minst som firmabiler for håndverkere.

For å kunne godkjennes som varebil klasse 2 på grønne skilter i dag, må varerommet i følge reglementet kunne romme "en tenkt rettvinklet kasse med lengde 140 cm, bredde 90 cm og høyde 105 cm". Det er ikke noe krav om at kassa fysisk skal kunne lastes inn gjennom bakdøra så lenge den får plass inne i varerommet.

I fjor ble det ifølge registrert OFV registrert 2.195 Touran varebiler mens tilsvarende tall for Touran personbil var 1.617. Enda mer ekstremt er forholdet for Toyota Land Cruiser hvor det ble registrert hele 1.633 varebiler mot beskjedne 143 personbiler.

BilNorge.no er kjent med at Vegdirektoratet har oversendt et forslag til Toll- og Avgiftsdirektoratet hvor det foreslås at høyden på "statskassa" økes fra 105 til 110 centimeter.

I forbindelse med dette forslaget har Vegdirektoratet lagt ved en liste over biler som man ønsker å få luket ut som varebiler. Direktoratet mener at disse i realiteten er personbiler.

Siden det er snakk om en forskriftsendring, krever forslaget ikke politisk behandling. Det betyr at endringene kan iverksettes nærmest over natten.

Disse bilene vil trolig få problemer dersom høyden på "statskassa" økes med 5 cm: Ford S-Max, Hyundai Santa Fe, Hyundai Terracan, Hummer H3, Jeep Commander, Kia Carens, Land Rover Defender, Mercedes-Benz R-klasse, Mitsubishi Outlander, Mitsubishi Pajero, Nissan Pathfinder, Nissan Patrol, Opel Zafira, Ssangyong Rexton, Ssangyong Rodius, Suzuki XL7, Toyota Land Cruiser og VW Touran.

Dersom Vegdirektoratet og Toll- og Avgiftsdirektoratet får viljen sin blir det slutt på toseters Nissan Pathfinder som varebil for håndverkere til en rimelig pris.