Rogalendingene klare for det digitale bakkenettet

Siddisene sto i kø for å sikre seg digitale bokser til TV-ene før det digitale bakkenettet i Rogaland ble offisielt åpnet lørdag kveld.

 

Rogaland er det første fylket i landet som kan ta inn signaler fra det nye distribusjonsnettet som sender digitalt.

Og salget av den digitale duppedingsen som må til for å ta inn TV-signaler fra bakkenettet var enorm i flere TV-forretninger i Stavanger sentrum lørdag.
- Jo, her har etterspørselen vært kolossal. Vi er utsolgt for digitale bokser, fikk NTB opplyst i forretningen Expert i Straensenteret.

I Elkjøp i Stavanger sentrum var stemningen om mulig enda høyere. Duppedingsen gikk som varmt hvetebrød, og forretningen var ennå ikke utsolgt.

- En merkedag
Også lederne for selskapene som har bygd og skal drive det digitale bakkenettet var i høy stemning da åpningen av nettet ble markert lørdag kveld med åpningsfest på utestedet Hall Toll i Stavanger - en fest der TV-stjernen Dan Børge Aakerø var konferansier og kulturminister Trond Giske, samferdselsminister Liv Inger Navarsete samt sjefene i NRK og TV 2 og NTV alle var til stede.

- Dette er en merkedag, Det er ingen selvfølgelighet at vi skulle åpne nettet for de første seerne bare ett drøyt år etter at vi fikk konsesjonen, sier administrerende direktør Svein R. Aarvik i Norges televisjon (NTV) til NTB.

Ros
NTV er selskapet som har bygd ut og skal drive bakkenettet. NRK, TV 2 og Telenor eier hver en tredel av selskapt.

Lørdag kveld roste en stolt NTV-sjef medarbeiderne og alle som så langt har bidratt til å bygge 186 sendere.

- Ingen har tidligere bygd et så stort nett på så kort tid, sier Aarvik til NTB,
Ferdig utbygd vil det digitale bakkenettet bestå av 452 sendermaster på fjelltopper og høydedrag rundt om i Norge. Fra mastene blir det sendt ut TV-signaler i luften, som kan mottas med antenne. Alle som i dag tar inn TV-signaler via en vanlig tak- eller bordantenne, blir direkte berørt av overgangen. For å ta inn digitale signaler må man skaffe seg en dekoder eller digital boks.

Hektiske dager
De siste dagene har Aarvik og medarbeiderne i NTV være vært svært aktive i bybildet i Stavanger. De har stått på stand, svart på spørsmål om det digitale bakkenettet og vist fram utstyret som trengs for å ta inn digitale signaler
Men også NRK, Medietilsynet og Norkring har stått på stands og informert rogalendingene de siste dagene-

Om få dager, 4. og 5. september, er det østfoldingene som står for tur til å kunne ta inn signaler fra det digitale bakkenettet.
Deretter blir det informasjonsturné i resten av landet, etter hvert som de øvrige regionene i Norge får samme tilbudet som rogalendingene og østlendingene.