Staten risikerer milliardsøksmål

Regjeringens krumspring for å sikre at vannkraften forblir i folkets eie bryter med EØS-avtalen, hevder eksperter. I verste fall kan staten få en gigantregning.

- Vi mener dette skal være uproblematisk, svarte energiminister Odd Roger Enoksen (Sp) da han fredag ble spurt om regjeringens opplegg for å sikre offentlig eierskap til norske fossefall er i tråd med EØS-avtalen.

Enoksens skråsikre utfall vakte betydelig oppsikt i Brussel, skriver Adresseavisen.

Etter pressekonferansen gikk EFTAs overvåkingsorgan ESA til det uvanlige skritt å arrestere Enoksen i en egen pressemelding. ESA mener statsråden ga inntrykk av at ESA har forhåndsgodkjent det nye regelverket.

- Da måtte vi gå ut og si at det har vi ikke, sier ESAs juridiske direktør Niels Fenger til avisen.

Etter det Adresseavisen erfarer mener ESA at private og offentlige eiere behandles ulikt også i den nye modellen regjeringen har snekret sammen. En slik forskjellsbehandling er forbudt etter EØS-avtalen.

Jusprofessor og hjemfallsekspert Olav Kolstad ved Universitetet i Oslo er enig i at regjeringen tilsynelatende legger opp til å diskriminere private kraftselskaper.
- Det vil være forskjellsbehandling dersom det grunnleggende premisset er at alle privateide verk skal tilfalle staten etter 60 år. Hvis de velger den løsningen, kan det oppstå et nytt diskrimineringsproblem, sier han.

Setter både staten og ESA hardt mot hardt, kan det være duket for nye rettssaker om det norske hjemfallsregimet. Saksøker kan være ESA eller private kraftselskaper som krever erstatning på flere milliarder kroner.

I den første EFTA-dommen som kom i juni, led Norge et knusende nederlag.