Administrerende direktør Per Jæger i Boligprodusentenes forening. Arkivfoto

Godt salg, men lav igangsetting av boliger

Boligprodusentene har målt sine nest beste salgstall siden 2010 i de to første månedene i 2021. Men ignagsettingen er fremdeles lav

– Salget de to første månedene i 2021 er meget godt, og er det nest beste salget siden vi begynte med månedlige målinger i 2010, sier administrerende direktør Per Jæger i pressemeldingen fra Boligprodusentenes forening.

Igangsettingen henger fremdeles etter, advarer han.

Igangsettingen hittil i 2021 er 13 prosent lavere enn tilsvarende periode i 2020, og for leiligheter er igansettelsen hele 49 prosent lavere i årets to første måneder sammenlignet med samme periode i fjor.

– Det er naturlig at igangsettingen henger noe etter salgstallene, da man må selge et visst antall enheter før boligbygging kan påbegynnes. Men dette er likevel de laveste igangsettingstallene vi har målt på årets to første måneder, konstaterer Jæger.

Salget av nye boliger i februar 2021 var 21 prosent over februar 2020, og salget hittil i år er 24 prosent over tilsvarende periode i 2020. Leiligheter og småhus er 26 prosent over, og eneboliger ligger 17 prosent over hittil i år, heter det i pressemeldingen fra Boligprodusentene.

På tolvmånedersbasis er boligsalget to prosent over forrige tolvmånedersperiode, og for igangsettelser på tolvmånedersbasis er igangsettingen 6 prosent lavere enn i forrige tolvmånedersperiode totalt.

På tolvmånedersbasis er salget av nye fritidsboliger 53 prosent høyere enn forrige tolvmånedersperiode, mens igangsettingen er 4 prosent ned, heter det i pressemeldingen.