Nord-Norge i medvind

Det er mange fotballinteresserte som kan smilte bredt i vår nordligste landsdel om dagen. Nylig kunne Bodø-Glimt sikre landes første triumf i vår øverste divisjon. Og ikke nok med det, nå har også Tromsø sikret seg opprykk fra OBOS-ligaen til Eliteserien. Men også innen flere andre områder skjer det mye spennende i de to byene.

Det var et meget etterlengtet og fortjent seriemesterskap som i går gikk til de gule i Bodø. De har holdt en jevnt høy fart mot seriegullet gjennom hele sesongen, med utrolig få feilskjær underveis. Dermed har det den senere tiden ikke vært noe spørsmål om, men når, de til slutt formelt kunne feire at de er best denne sesongen. Nå er det et faktum, og feiringen pågår nok fortsatt i nordlandsbyen.

Litt lenger nord kunne altså Tromsø også feire opprykk fra vårt nest høyeste nivå, opp til toppserien. Dette har også ligget i kortene en stund allerede. Disse prestasjonene på fotballbanen er selvsagt viktige for de som følger fotballen i seg selv, men dette strekker seg også lenger enn kun rundt idretten. Dette gjør noe med selvtilliten, positiviteten og trua på at man kan oppnå mye bare man jobber standhaftig og sammen mot et felles mål.

Nettopp denne positiviteten vil vi utvilsomt se effekten av i Bodø i tiden fremover. Byen i Nordland, med sine rundt 53.000 innbyggere, har hatt en rivende utvikling de senere årene, med flere spennende utviklingsprosjekter, en befolkningsvekst, og ikke minst vil det skje enorme endringer i byen i årene fremover. Som kjent er man i full gang med prosessen med å flytte flyplassen i byen, og dermed åpne opp for svære områder med kort avstand til sentrum. Dette legger dermed til rette for muligheter for store bolig- og næringsutbygginger så å si midt i byen, og vil alene kunne bidra til utviklingen av en helt ny by og en vekst stedet aldri tidligere har opplevdd. Nå skal vi ikke påstå at et seriemesterskap i fotball alende vil bringe ytterliggere fart i en slik utvikling, og dette prosjektet spesielt – men det vil helt klart spille inn. En positiv tendens vil ofte virke selvforsterkende, og med hva fotballaget har klart å skape av resultater, vil dette også oppildne til en stå-på vilje fra mange andre som bor i området og som vil bli påvirket av denne positiviteten. I byer som Bodø vil denne typen felles opplevelser gi mye tilbake til nærområdet, og bidra til en selvtillit mange kan vokse på, og dermed også bidra til at flere tør å satse for å skape og bygge noe nytt og spennende.

Med utbyggingene som er på gang i Bodø i årene fremover mangler det ikke på spennende prosjekter, og det er mange som følger spent med på hva som skal skje, og når den fulle effekten av arbeidet med å relokalisere flyplassen vil skyte ut i full blomst. Men at dette vil skape mye aktivitet for hele området, og ikke minst byggenæringen i mange år fremover, er det liten tvil om – uansett om hvordan fotballaget vil klare seg neste sesong. Og hvorfor ikke sikte enda høyere. Nå får de også mulighet til å kvalifisere seg for Champions League i byen.

I Tromsø har de også opplevd mye spennende gjennom flere år. Utviklingen har vært stor, og det er gjennomført mange spenstige bolig- og næringsutbygginger. Interessen rundt byutviklingen er helt klart til stede, og presset innen boligmarkedet merkes. Dermed er det realisert en rekke store leilighetsprosjekter den senere tiden, og utviklingen i byen er stor. Det at de igjen får laget opp i Eliteserien vil ikke snu byen på hodet, men det vil være med på å bidra til å styrke den felles identiteten som allerede er stek i landsdelens største by. Mye tyder på at det fortsatt vil være spennende å være en del av byggenæringen i Tromsø, og det er lite som tyder på en bråstopp i forhold til hva vi har sett de senere årene. De to største byene i Nord-Norge er definitivt i medvind om dagen.